Sluiting Guantánamo Bay weer uitgesteld

Het Witte Huis heeft het plan om de terreurgevangenis op Cuba te sluiten afgekeurd, omdat het te duur is.

Een demonstrant protesteert in Londen om de Brit Shaker Aamer te bevrijden uit Guantánamo Bay.
Een demonstrant protesteert in Londen om de Brit Shaker Aamer te bevrijden uit Guantánamo Bay. Foto: Andy Rain / EPA

De door de Verenigde Staten geplande sluiting van de gevangenis voor terreurverdachten op Guantánamo Bay op Cuba is opnieuw uitgesteld. Het Witte Huis heeft het plan van het ministerie van Defensie afgekeurd, omdat het te duur is. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Het plan van het Pentagon is om Guantánamo te sluiten en een andere gevangenis - voor terreurverdachten - te bouwen in de VS. De kosten worden volgens betrokken ambtenaren geraamd op zo’n 600 miljoen dollar (566 miljoen euro). President Barack Obama heeft om herziening gevraagd.

Voor Obama is het sluiten van de gevangenis erg belangrijk omdat het een van zijn verkiezingsbeloftes was. Bij zijn aantreden in 2009 zei hij dat dit moest gebeuren voordat hij in 2017 het Witte Huis verlaat. Guantánamo Bay is volgens de president slecht voor het imago van de VS. Bovendien is opsluiting van verdachten op Cuba duurder dan opsluiting in de VS.

Maar Obama stuit op verzet van het Congres. De Republikeinen willen niet dat vrijgelaten gevangenen voet zetten op Amerikaans grondgebied.

Ruim honderd gevangenen op Cuba

Op de marinebasis op Cuba zitten nog meer dan honderd gevangenen. De meesten worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbeweging al-Qaeda en de Taliban. Guantánamo is omstreden omdat veel gedetineerden er zonder vorm van proces zitten of nooit officieel zijn aangeklaagd.

Nederland weigert Guantánamo-gevangenen

De VS bekijken of deze terreurverdachten kunnen worden overgeplaatst naar militaire complexen in de Amerikaanse staten Kansas en Colorado. Dit plan stuitte echter direct op veel verzet en politici in de regio hebben laten weten niets te zien in de opvang van Guantánamo-gevangenen. Een lokaal politicus zei dat de opvang ook helemaal niet kan, omdat het bij wet verboden is om verdachten vast te zetten op Amerikaans grondgebied.

Daarnaast is de VS in gesprek met andere landen om daar in ieder geval een deel van de gevangenen te verplaatsen. Het zou gaan om ongeveer vijftig mensen. Zo zijn recentelijk vijf gedetineerden overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten.

De VS hebben Nederland meerdere keren gevraagd onderdak te bieden aan twee gevangenen uit de op Cuba gelegen Amerikaanse gevangenis die voor vrijlating in aanmerking komen, maar Nederland heeft dat geweigerd.