SER komt met advies over doorbetaling zieke werknemers

Dat heeft de minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher woensdagavond gezegd.

Minister van Binnenlandse Zaken Lodewijk Asscher woensdagavond bij de behandeling van de begroting van zijn ministerie. Foto Bart Maat/ANP

De Sociaal-Economische Raad (SER) moet advies uitbrengen over de doorbetaling van werknemers bij ziekte. Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken woensdagavond gezegd bij het debat over de begroting van zijn ministerie voor volgend jaar. Een akkoord over een eventuele nieuwe Ziektewet is daarmee nog ver weg.

De SER, adviesorgaan van de regering waar werkgevers en werknemers in vertegenwoordigd zijn, moet ook de mogelijkheid onderzoeken van een collectieve verzekering tegen ziekte voor alle werknemers, flexkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers), die het CDA dinsdag heeft voorgesteld.

Minister Asscher zei vanavond bij het debat “zo langzamerhand een sik krijgt” van de discussie over loondoorbetaling bij ziekte. Coalitiepartijen VVD en PvdA komen er samen niet uit. De SER moet daarom voor volgend jaar zomer met een advies komen en daarbij ook de arbeidsmarktpositie van langdurig werklozen meenemen.

Werkgevers, vooral kleinere bedrijven, zien de verplichting om twee jaar loon door te betalen bij ziekte als risico. De drempel om mensen in dienst te nemen is daardoor te hoog voor hen.

Basisverzekering

Het CDA stelde gisteren voor om een basisverzekering in te stellen, die alle categorieën werkenden verzekert tegen loonverlies als ze door ziekte niet kunnen werken. De verzekering geldt voor twee jaar, al zouden de werkgevers de eerste acht weken betalen. De PvdA zou hier mogelijk voor voelen, de VVD denkt dat zo’n collectieve verzekering tot een hoger verzuim kan leiden bij werknemers.

De VVD was eerder deze week kritisch op minister Asscher en gaf hem „een onvoldoende”. Het kwam vanavond in het debat maar tot een korte en beperkte woordenwisseling tussen Anne Mulder, woordvoerder Sociale Zaken van de VVD en minister Asscher. Mulder zei dat hij het resultaat van de banenplannen “te mager” vond. Er zijn maar 2.000 mensen door aan het werk gekomen. “Ik had het geld liever aan lastenverlichting besteed.”

Asscher bracht daar tegenin dat hij de banenplannen natuurlijk laat evalueren en dat hij ook „onder meer de 100.000 mensen die scholing hebben gekregen door die plannen” wil meetellen. “Ik zou als VVD juist trots zijn dat zij haar plicht doet in crisistijd en investeert in de scholing van mensen.”

    • Annemarie Kas