Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Schikking in slepende rechtszaak over kunstwerk

Na zes uur onderhandelen in aanwezigheid van een rechter van het gerechtshof in Den Haag is er dinsdag een punt gezet achter een slepend juridische gevecht.

Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo in 2011.
Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo in 2011. EPA/BERND SCHOELZCHEN

Kunstverzamelaar Bert Kreuk, kunstenaar Danh Vo en galeriehoudster Isabella Bortolozzi zijn tot een schikking gekomen in de al twee jaar slepende rechtszaak over de levering van een kunstwerk van de Deens-Vietnamese kunstenaar aan de Nederlandse verzamelaar. Na zes uur onderhandelen in aanwezigheid van een rechter van het gerechtshof in Den Haag hebben de partijen dinsdag afgesproken dat zij een punt zetten achter hun juridische gevecht.

Vrijgevige bui

„Het was allemaal negatieve energie”, zegt Kreuk. „Dit is begonnen om een principe en dat punt heb ik gemaakt. Ik heb in juni gelijk gekregen van de rechter in Rotterdam, dus het was aan mij om de hand te reiken en ik was in een vrijgevige bui. Het is tijd om door te gaan. Nu kunnen alle partijen zich weer richten op de dingen waar ze plezier in hebben. Voor mij is dat het verzamelen van kunst.”

Het juridische geschil draaide om de vraag of Vo in 2013 voor Kreuk een ‘ruimtevullende’ installatie zou maken. De verzamelaar had die willen tonen in de overzichtstentoonstelling van zijn collectie in het Gemeentemuseum Den Haag. Volgens Kreuk waren daar afspraken over gemaakt, maar de kunstenaar en zijn galeriehoudster ontkenden.

Muurschildering

De Rotterdamse rechter gaf Kreuk afgelopen juni gelijk en gaf Vo opdracht een ‘groot en indrukwekkend’ kunstwerk voor de verzamelaar te maken. Die zou daar 350.000 dollar voor betalen. De kunstenaar stelde voor om een muurschildering te maken van een zin uit de film The Exorcist (1973): ‘Shove it up your ass, you faggot’. Volgens Vo paste dit binnen zijn oeuvre; op de Biënnale in Venetië liet hij dit jaar soortgelijk werk zien. Kreuk verwierp het voorstel echter omdat het niet het kunstwerk was wat hij voor ogen had.

Kreuk wil geen mededelingen doen over de inhoud van de schikking, maar volgens Vo gaan de partijen uiteen zonder dat Kreuk geld of een kunstwerk krijgt. De partijen hebben schriftelijk vastgelegd dat ze doen alsof de procedure tussen hen niet is gevoerd en ze van mening blijven verschillen over de vraag wat er destijds was afgesproken.