Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Schietpartij in Californië: ’14 doden en zeker 17 gewonden’

Bij een schietpartij in San Bernadino zijn zeker veertien doden en zeventien gewonden gevallen. De politie heeft twee schutters, een man en een vrouw, gedood.

De schutter is nog niet gepakt.
De schutter is nog niet gepakt. Foto Doug Saunders / AP

In de Californische stad San Bernardino heeft een schietpartij plaatsgevonden waarbij slachtoffers zijn gevallen, zo schrijft CNN. Drie schutters in militaire uniformen drongen het Inland Regional Center binnen. Volgens de politie zijn twee van hen gedood na een achtervolging, een man en een vrouw.

Dodelijkste schietpartij sinds Sandy Hook

Een woordvoerder van de politie in San Bernardino zei tijdens een ingelaste persconferentie eerder op de avond dat er zeker veertien doden en zeventien gewonden zijn gevallen. De schietpartij is de dodelijkste sinds december 2012 toen een schutter twintig mensen, voornamelijk kinderen, doodde bij de basisschool Sandy Hook Elementary School in Newtown. De FBI heeft nog geen idee of er sprake is van een terroristische aanslag. Mogelijk zou een van de schutters gewerkt hebben bij het centrum in San Bernadino.

De schietpartij vond plaats bij het Inland Regional Center, een gebouw van drie verdiepingen waar een afdeling van de sociale dienst kantoor houdt. De daders betraden volgens een getuige de ruimte waar een conferentie werd gehouden en openden het vuur. Op de tweede etage van het gebouw werden verdachte pakketjes gevonden, die momenteel worden onderzocht.

Diverse ooggetuigen meldden kort na het begin van de schietpartij dat het om drie schutters zou gaan die uit het kantoor liepen met geweren die leken op het type AK-47. De daders vluchtten daarna in een zwarte SUV.

Moordpartij tijdens feest

Voor de schietpartij zou een feest aan de gang zijn geweest in het het Inland Regional Center. Dit centrum verzorgt diensten voor meer dan dertigduizend mensen met een handicap. Er werken zo’n 550 mensen. Tegenover de LA Times vertelt een overlevende over het incident:

“Everyone dropped to the floor. It was during a holiday party. The guys opened fired for 30 seconds, randomly, then paused to reload and began firing again.”

Een medewerker praat over de diensten en veiligheid van het Inland Regional Center:

‘We moeten actie ondernemen’


President Barack Obama is inmiddels op de hoogte gebracht en zegt in een reactie dat “de politiek partijoverstijgend” iets moet doen tegen dit soort geweld. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft op Twitter laten weten dat ze “schietpartijen weigert te accepteren als normaal”:

Twitter avatar HillaryClinton Hillary Clinton I refuse to accept this as normal. We must take action to stop gun violence now. -H https://t.co/SkKglwQycb

San Bernardino is een stad met 200.000 inwoners op ongeveer 100 kilometer ten oosten van Los Angeles.

De plek waar de schietpartij plaatsvond:

Twitter avatar sbcountysheriff SB County Sheriff ACTIVE SHOOTER:Area of Orange Show Rd/ Waterman Ave near Park Center, & surrounding area remains VERY ACTIVE. AVOID! https://t.co/5vG0aYW6IL