Pakistan executeert vier betrokkenen bloedbad school Peshawar

De mannen zijn vanmorgen vroeg opgehangen in een gevangenis.

Een man steekt kaarsjes aan bij portretten van de slachtoffers van de aanval door de Talibaan.
Een man steekt kaarsjes aan bij portretten van de slachtoffers van de aanval door de Talibaan. Foto Mohsin Raza / Reuters

Pakistan heeft vier mannen geëxecuteerd die veroordeeld zijn voor betrokkenheid bij het bloedbad op een school in de noordwestelijke stad Peshawar vorig jaar. Bij die aanval door de Talibaan werden 134 kinderen vermoord.

Dat zeggen bronnen tegen persbureau Reuters. Het is de eerste keer dat burgers zijn opgehangen die zijn veroordeeld door een militaire rechtbank, opgericht na het bloedbad. In januari besloot het parlement dat de zaak moest worden berecht in zo’n rechtbank, aangezien burgers bang zouden zijn de mannen te moeten veroordelen. Voor de oprichting van een militaire rechtbank was een grondwetswijziging nodig.

De mannen werden volgens bronnen vanmorgen vroeg opgehangen in de gevangenis in stad Kohat. Ze werden 13 augustus veroordeeld, samen met nog twee anderen. Ze zouden allemaal bij de “Toheedwal Jihad Groep” horen, een tot nu toe onbekende groepering van de Paikistaanse Talibaan.

Militair offensief

Op 16 december vorig jaar drongen zeven Talibaanleden uitgerust met bomvesten de school binnen, waar veel kinderen van militair personeel naartoe gaan. Ze trokken van klaslokaal naar klaslokaal en doodden 142 mensen. Ze verwondden er daarnaast nog meer dan 120. De zeven schutters werden gedood. De aanval was de dodelijkste die de Talibaan ooit pleegde in Pakistan.

De Pakistaanse regering besloot tot een militair offensief tegen de Talibaan na de aanval op de school. Mede daardoor nam het aantal aanvallen af in Pakistan. De terreurbeweging en het regeringsleger strijden al acht jaar tegen elkaar.