Opnieuw huiszoekingen in Brussel en arrestaties in Parijs

Molenbeek is sinds de aanslagen in Parijs, waarbij 133 mensen om het leven kwamen, voortdurend het decor van huiszoekingen.

Mohamed Abrini, tegen wie de Belgische autoriteiten 24 november een arrestatiebevel uitvaardigden. Foto via AP / Belgische federale politie

De Belgische politie heeft woensdag opnieuw meerdere huiszoekingen uitgevoerd bij Brussel in het onderzoek naar de daders van de aanslagen in Parijs op 13 november. Een dag eerder arresteerde de Franse politie al twee verdachten bij Parijs. Dat meldt persbureau AP.

Brussel

Woensdagochtend vonden vijf huiszoekingen plaats in de Brusselse gemeentes Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node. Twee mensen werden meegenomen voor verhoor. De huiszoekingen werden uitgevoerd in het kader van het onderzoek naar Mohamed Abrini en Ahmed Dahmani, die allebei verdacht worden van betrokkenheid bij de voorbereidingen van de aanslagen, maakte het Belgische parket bekend.

Abrini zat twee dagen voor de aanslagen in Parijs in de Renault Clio die bij de aanslagen is gebruikt. Ook de voortvluchtige Salah Abdeslam zat in die auto. Zijn familie verklaarde eerder dat hij op het moment van de aanslagen in Brussel was. Op 24 november vaardigde de Belgische autoriteiten een internationaal arrestatiebevel uit tegen de 30-jarige Abrini.

Dahmani (26) zit momenteel vast in Turkije. Hij werd op 14 november opgepakt in Antalya vlak nadat hij per vliegtuig, dat uit Amsterdam was vertrokken, was geland.

Molenbeek is sinds de aanslagen in Parijs, waarbij 133 mensen om het leven kwamen, voortdurend het decor van huiszoekingen, zoals afgelopen zondag nog. De vrijdag daarvoor werd een zesde terreurverdachte in België opgepakt. De huiszoekingen concentreren zich vooral op de zoektocht naar Salah Abdeslam, die volgens de laatste geruchten naar Syrië zou zijn ontkomen.

Parijs

De Franse politie arresteerde dinsdag al twee mensen in het onderzoek naar de daders van de aanslagen. Dinsdag pakte de politie een 25-jarige man op ten zuiden van Parijs die in verband wordt gebracht met Jawad Bendaoud, de verhuurder van het appartement waar het vermoedelijke brein van de aanslagen Abdelhamid Abaaoud verbleef. Abaaoud werd in de week na de aanslagen gedood in een antiterreuractie in de Parijse wijk Saint-Denis.

Een paar uur later werd een tweede persoon opgepakt in Saint-Denis. Volgens anonieme bronnen tegen AP is dit de vrouw van de 25-jarige arrestant. De reden van haar arrestatie is niet bekend.

    • Menno Sedee