Op kantoor staan = thuis meer zitten

Meer bewegen achter je bureau, helpt dat eigenlijk?

Illustratie Tomas Schats

Veel zitten is ongezond. Dat weten we nu wel. Met een kantoorbaan kom je er alleen moeilijk onderuit. Nederlanders tussen de 12 en 64 jaar zitten bijna 7,5 uur op een gemiddelde school- of werkdag. Daarom wordt onder andere geadviseerd om iedere twintig tot dertig minuten, een à twee minuten te bewegen. Dit is goed voor je werkprestaties en vermindert het risico op overbelasting. Zit-sta-bureaus, deskbikes, beweegkrukken of zitballen worden gezien als de oplossing – maar hebben ze ook effect?

Volgens recent onderzoek van de Engelse Loughborough University worden we van een zit-sta-bureau niet beter. Hoewel je op kantoor minder zit, werd er door de onderzochte personen thuis méér gezeten. De proefpersonen compenseerden zo de extra activiteit op het werk.

Niet gek. Volgens een onderzoek van de Amerikaanse Cornell University kost staan 20 procent meer energie dan zitten en is het niet goed voor je houding. Een hele dag staan wordt dan ook afgeraden. En staan mag dan wel meer energie kosten, het heeft in ieder geval geen negatief effect op de werkprestatie.

Om zitten alleen maar af te wisselen met staan is niet genoeg. Het is namelijk geen beweging. Met ‘deskbikes’ of bureaufietsen kun je ook zittend de benen rond laten gaan. Goed voor de bloedsomloop. Maar volgens onderzoek van de Amerikaanse ergonoom Alan Hedge heeft ook het fietsen een groot nadeel. Je gaat er volgens hem minder snel van typen en klikken, waardoor je productiviteit vermindert.

Loopbandbureau

Als staan en fietsen niet genoeg voor je is, kun je ook nog een loopbandbureau aanschaffen. Volgens een groep onderzoekers van de University of Tennessee vermindert het de fijne motoriek (typen en klikken) met 6 tot 11 procent. Op lezen en ‘verwerkingssnelheid’ had het geen effect. Maar als je traint in het werken achter een loopbandbureau kan dat voorkomen dat je minder productief wordt. Daarna zou de productiviteit zelfs toenemen.

Joy Diekmeijer, ergonoom bij Arbo Unie, zegt positief te kijken naar de ontwikkelingen, maar hij is ook sceptisch. „Het is goed dat er gezocht wordt naar middelen waarmee enkel zitten onderbroken wordt.” Volgens hem is vooral de afwisseling belangrijk. „De hele dag staan is nog slechter dan de hele dag zitten. Het gaat er echt om dat je niet te lang in dezelfde houding zit.”

    • Maike van Leeuwen