Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NVWA moet lijst producten met paardenvlees openbaren

Foodwatch vindt dat consumenten mogen weten in producten het verkeerde vlees zat.

De verwerking van paardenvlees bij slager Meurs in Den Haag. Het verschil tussen paardenvlees en rundvlees is voor gewone consumenten nauwelijks te zien.
De verwerking van paardenvlees bij slager Meurs in Den Haag. Het verschil tussen paardenvlees en rundvlees is voor gewone consumenten nauwelijks te zien. Lex van Lieshout/ ANP

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de zaak rond het paardenvleesschandaal verloren van voedselwaakhond Foodwatch. De bestuursrechter in Amsterdam bepaalde woensdag dat de NVWA niet had mogen weigeren de namen van producten waar paardenvlees in zat bekend te maken.

De rechtszaak was aangespannen door Foodwatch. De inzet was een volledig overzicht krijgen van de producten waarin het paardenvlees van de veroordeelde vleesverwerker Willy Selten is terechtgekomen. De NVWA hield de informatie geheim om de reputatie van betrokken bedrijven te beschermen.

Een deel van de producten, inclusief merknamen, is in november vorig jaar al bekendgemaakt. Die lijst ging de voedselwaakhond niet ver genoeg. Ze vindt dat consumenten het recht hebben te weten welke producten mogelijk onveilig waren, ook al speelde het schandaal twee jaar geleden.

Een woordvoerster van de NVWA weigerde tegen ANP te zeggen of de uitspraak betekent dat het bedrijf bekendmaakt welke bedrijven tussen 2011 en 2013 het paardenvlees van Willy Stelten hebben afgenomen, of dat de NVWA in hoger beroep gaat. “Wij gaan de uitspraak eerst goed bestuderen,” zei een woordvoerster.

Fraude

Willy Selten werd eerder dit jaar veroordeeld tot tweeënhalf jaar cel voor fraude met paardenvlees. Het werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees.

Toen de fraude aan het licht kwam, vroeg Foodwatch de NVWA om consumenten zo snel en volledig mogelijk te vertellen in welke producten het paardenvlees terecht was gekomen. Toen de NVWA weigerde, besloot Foodwatch om naar de rechter te stappen om de informatie via de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob) boven tafel te krijgen.