Morrissey wint Bad Sex Award 2015 met ‘bolvormige begroeting’

Morrissey werd in deze krant al getipt als grote kanshebber voor de jaarlijkse Engelse prijs.

Wordt de Bad Sex Award volgend jaar nog wel uitgereikt? De prijs, waarmee het Engelse Literary Review sinds 1993 slechte literaire seksscènes probeert uit bannen, leek in 2015 eindelijk in haar opzet geslaagd. Want er zat dit jaar nog maar één grote naam tussen de genomineerde auteurs, nota bene van een zanger: Stephen Morrissey. Dinsdagavond won de voormalig frontman van The Smiths de prijs, voor een scene uit zijn romandebuut List of the Lost.

In die ‘bekroonde’ scène, in werkelijkheid een zin, rollen de atleet Ezra en zijn vriendin Eliza zich in ‘een giechelende sneeuwbal van volslanke copulatie en schreeuwen ze terwijl ze elkaar speels bijten in een gevaarlijke achtbaan van seksueel gewelddadige rotatie’. Morrissey maakte zich een gedoodverfde winnaar door te schrijven over de ‘bolvormige begroeting’, die de spanning tussen beide personages opvoert ‘terwijl hij zich een weg baant tot in iedere spier van Eliza’s lichaam, behalve de centraal zone.’

Morrissey werd eind oktober al getipt als kanshebber voor de prijs. NRC schreef dat de scene in List of the Lost, een roman over een veelbelovend estafetteteam van een Amerikaanse Oostkust-universiteit, ‘ongetwijfeld hoge ogen gooien’ bij de Bad Sex Award. De roman zelf werd, mede door de ‘vreemde’ en ‘barokke’ stijl, bekroond met één bal. ‘Hij schijnt te denken dat elke zin een kunstwerkje moet zijn, een met dure woorden volgepropte worst.’

    • Roderick Nieuwenhuis