Morgan Stanley moet ergens snijden - en zij niet alleen

Bij een van ‘s werelds grootste zakenbanken verliest mogelijk een kwart van de handelaren zijn baan. Wat is er aan de hand?

Foto iStock

Eerst waren daar de teleurstellende kwartaalcijfers, en nu geruchten over een aanstaand massaontslag. Morgan Stanley, een van ‘s werelds grootste zakenbanken, zou in de komende weken honderden van zijn handeleren op straat zetten, melden Bloomberg en The Wall Street Journal. In totaal verdwijnt mogelijk een kwart van de banen, de meeste in Londen.

Wat is er aan de hand?

De klappen vallen binnen de zogenoemde fixed income (vastrentende) tak; de handel in obligaties en schuldenpapieren. Sinds de zomermaanden namen de activiteiten binnen die tak af. Dermate, dat topman James Gorman bij de presentatie van de resultaten in oktober sprak van het “slechtste kwartaal [voor de divisie vastrentend, valuta en grondstoffen, red.] sinds zijn aantreden”. De omzet daalde hier van 997 miljoen dollar een jaar eerder naar 583 miljoen.

De oorzaak: een combinatie van de lage rente en de strengere kapitaaleisen waar banken aan moeten voldoen. Om een nieuwe financiële crisis te voorkomen moeten banken voldoende kapitaal op hun balans hebben om risicovolle beleggingen te kunnen dragen. Aan de handel voor eigen rekening kleven meer risico’s en dus is er meer kapitaal nodig. Om die reden hebben veel zakenbanken in nasleep van de crisis deze handel teruggeschroefd.

Ook Morgan Stanley (dat zich meer ging inzetten op vermogensbeheer). Met als gevolg dat de markt krimpt en er daarmee ook minder mensen nodig zijn. De vraag is nu of de Amerikaanse zakenbank niet alsnog te veel handelaren in dienst heeft. Bij een bankenconferentie eerder deze maand sprak topman Gorman dat nog tegen, maar de druk van aandeelhouders om de winstgevendheid te vergroten en dus verder te snijden in de kosten, loopt op.

Hebben meer zakenbanken daar last van?

Ja. Volgens het Britse onderzoeksbureau Coalition is het aantal handelaren binnen de vastrentende divisies van de tien grootste zakenbanken vorig jaar met ruim 9 procent gedaald. Bijvoorbeeld bij Goldman Sachs: daar is het aantal werknemers binnen die tak sinds 2013 met “ruim 10 procent” afgenomen, zo vertelde financieel topman Harvey Schwartz onlangs.

Toch waren het tot nu toe vooral Europese banken die dergelijke stappen namen. Onlangs nog kondigde Credit Suisse aan wereldwijd duizenden banen te schrappen. Onder meer tweehonderd handelaren in Londen zouden volgens Bloomberg worden ontslagen. En dan is er nog Deutsche Bank, die zijn zakenbank en de handelsactiviteiten voor eigen rekening uit elkaar gaat halen (naast het schrappen van zo’n 35.000 banen wereldwijd). UBS ging hen al voor.

En nu?

Morgan Stanley heeft recentelijk al de eerste wijziging doorgevoerd: Ted Pick, binnen de bank verantwoordelijk voor de handel in aandelen, is nu ook verantwoordelijk voor de handel voor eigen rekening. Het deed de koers, die het afgelopen jaar zo’n 11 procent daalde, licht opleven. Dat beleggers op meer zitten te wachten, blijkt de afgelopen dagen. Sinds Bloomberg als eerste het nieuws van de op handen zijnde ontslagronde bracht, steeg de koers met 3,5 procent.

Ontslagen of niet, een stijgende omzet binnen de vastrentende handel ziet Colm Kelleher, hoofd van Morgan Stanley International, ook dit kwartaal niet gebeuren.

“What I don’t know yet is: What is the steady run rate of what we think fixed income should be? What is that number, and how do you size? But clearly, you have to adjust in accordance with market conditions for the foreseeable future.”

    • Eva Oude Elferink