Montenegro wordt NAVO-lid

President Filip Vujanovic van Montenegro Foto: Christophe Petit Tesson

Montenegro is woensdag uitgenodigd om de 29ste lidstaat van de NAVO te worden. Dat meldt de NAVO:

Twitter avatar NATO NATO #Montenegro invited to become 29th member of #NATO at #ForMin today https://t.co/S8crGJ5avu

De ministers van Buitenlandse Zaken van de landen die zijn aangesloten bij het militaire bondgenootschap zien geen obstakel voor toetreding van het kleine Balkanland.

Update 9.30 uur:
Rusland zegt gezamenlijke programma’s met Montenegro te stoppen als het land toetreedt tot de NAVO.

Rusland is tegen toetreding van Montenegro tot de NAVO omdat het land dit ziet als uitbreiding van de Westerse invloedssfeer op de Balkan, waar Rusland zich van oudsher opwerkt als beschermheer van met name Servië.

Stabiliteit in de regio verhogen

Nederland vindt dat het lidmaatschap bijdraagt aan de stabiliteit in de Balkanregio. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zei:

“Montenegro is het land dat het mogelijk maakt om de kustlijn langs de Adriatische zee beter te verdedigen.’’

Buitenlandredacteur Hubert Smeets schrijft in NRC:

“Het lidmaatschap is een keuze voor een westerse alliantie en leidt in Montenegro tot rumoer dat, zoals gebruikelijk daar, gepaard gaat met martiaal gebaar. In hoofdstad Podgorica, tot 1992 bekend als Titograd, betoogt sinds anderhalve maand de merendeels pro-Servische oppositie tegen de keuze. De NAVO-tegenstanders gaan gevechten met de politie niet uit de weg.”

Montenegro wil al een tijdje

Montenegro heeft ruim 600.000 inwoners en is al vijf jaar kandidaat-lid van de EU. In oktober braken onder meer daarover nog rellen uit in het land. Zo’n vijfduizend mensen waren naar het parlementsgebouw getrokken om het aftreden te eisen van premier Milo Djukanovic. Volgens de premier werden de demonstranten gesteund door Rusland en nationalistische Serviërs, die zouden willen verhinderen dat Montenegro zich aansluit bij de NAVO.

In 2009 kwamen er voor het laatst landen bij

De laatste landen die bij de NAVO kwamen waren Albanië en Kroatië, in 2009. Landen als Bosnië, Macedonië en Georgië blijven nog in de wachtkamer.

Montenegro sprak van het begin van een “prachtige alliantie”. Overigens, voordat Montenegro formeel lid is moeten alle NAVO-landen het besluit nog ratificeren. Dat kan een kleine twee jaar duren. Montenegro heeft ruim 600.000 inwoners en een leger dat uit een man of 2000 bestaat.

Rusland zei vorige week dat het NAVO-lidmaatschap van Montenegro “een verdere klap” is voor de betrekkingen tussen Rusland en de NAVO.

    • Carlijn Vis