Mogen de financiers meekijken?

Schuldeisers van het failliete Imtech eisen voor de rechter toegang tot informatie. De curatoren willen geen bemoeials.

Het lijkt erop dat de financiers van Imtech hun zin krijgen. Gisteren vroegen ze bij de rechtbank van Rotterdam om een ‘crediteurencommissie’, een clubje schuldeisers dat informatie van de curatoren kan opvragen en kan adviseren. Terechte invloed, vinden de financiers. Hinderlijke bemoeienis, vinden de curatoren. Maar de rechter liet tegen het eind van de zitting doorschemeren dat het verzoek van de financiers best „toewijsbaar” zou kunnen zijn.

De ruzie om de erfenis van het failliete Imtech (3,9 miljoen euro omzet, 22.000 werknemers) is in volle gang. De rechtszaal zat vol met mensen die zich ermee bemoeien. Aan de ene kant de curatoren, Jeroen Princen en Paul Peters, die het geld moeten verdelen. Aan de andere kant de financiers van Imtech en hun advocaten, en andere schuldeisers: bouwer VolkerWessels, beleggersclub VEB, de fiscus, enkele kleine ondernemers.

Belangrijke vraag: welke schuldeisers moeten er in die commissie als die er komt? De grote crediteuren bieden met miljoenen tegen elkaar op. De fiscus krijgt nog zeker 5 miljoen euro, die wil er wel in. VolkerWessels ook, die heeft een vordering van 8 miljoen euro. De Rabobank, met een vordering van 12,5 miljoen euro, wil met alle liefde alle financiers vertegenwoordigen. En obligatiehouder Prudential verdient als grootste schuldeiser met een vordering van 100 miljoen euro toch zéker een plek.

Dan staat een vrouw achterin de volle zaal op. Annette Huiberts werkte als zelfstandig adviseur voor Imtech. „Ik ben waarschijnlijk de enige in deze zaal die een boterham minder heeft gegeten wegens dit faillissement.” Huiberts heeft een vordering van 21.000 euro op Imtech, een bedrag waar ze hier „vast om lachen”. Ze biedt zich ook aan als lid van de commissie.

Ach, VolkerWessels erbij, de Belastingdienst erbij, de FNV erbij voor de werknemers - de financiers vinden het „allemaal prima”, zegt de advocaat van de banken. Als die commissie er maar komt.

Maar de curatoren vinden dat helemaal niet prima. Ze doen onderzoek naar paulianeus handelen (of er bij het faillissement ongeoorloofd is voorgedrongen als crediteur) en daarin zijn de banken ook onderwerp. Een crediteurencommissie heeft toegang tot het hele faillissementsdossier, ook tot gevoelige onderzoeksstukken. Dat moeten de curatoren niet hebben. Princen: „Dit is een cri de coeur: laat ons ons werk doen, het is lastig genoeg.”

Maar de advocaten van de financiers vinden dat hun cliënten met 95 procent van de vorderingen recht hebben op invloed. En over dat gevoelige onderzoek vallen heus goede afspraken te maken. Tevergeefs: de curatoren hebben er geen vertrouwen in.

De rechter moet toch officieel uitspraak doen. Die volgt op vrijdag 18 december.

    • Teri van der Heijden
    • Carola Houtekamer