‘In Jemen sterven per dag drie kinderen door geweld’

Sinds de escalatie van het geweld in maart zouden al zeker 1500 kinderen in Jemen om het leven zijn gekomen.

Huizen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, twee dagen na bombardementen van de Saoedische coalitie die strijdt tegen de Houthi's. Foto: Yahya Arhab / EPA

De onveilige situatie in Jemen kost dagelijks aan gemiddeld drie kinderen het leven. Dat staat in een rapport van Save The Children. Het rapport ‘Nowhere safe for Yemen’s children: The deadly impact of explosive weapons in Yemen‘ verschijnt woensdag.

Sinds de escalatie van het conflict afgelopen maart zouden al zeker 1500 kinderen om het leven zijn gekomen door directe aanvallen en door het spelen met onontplofte explosieven.

Edward Santiago, directeur van Save the Children in Jemen, noemt het “extra bitter” dat ook ziekenhuizen en medische posten getroffen worden door de aanslagen.

“Dit zouden juist veilige plekken moeten zijn, waar slachtoffers terechtkunnen voor behandeling. Het tegendeel is waar: 600 ziekenhuizen zijn vernield of hebben hun deuren moeten sluiten door gebrek aan personeel en medicijnen.”

In het verdeelde Jemen woedt sinds vorig jaar een strijd tussen Houthi-rebellen en het regeringsleger. De situatie tussen de Jemenitische regering (sunnitisch) en de Houthi’s (shi’itisch) is al maanden gespannen en gewelddadig.

Medewerker Rode Kruis in Jemen ontvoerd

Gewapende militanten hebben dinsdag in de hoofdstad van Jemen een medewerker van het Tunesische Rode Kruis ontvoerd. Dat zegt het Internationale Comité van het Rode Kruis, zo meldt persbureau AP.

De Tunesische vrouw was dinsdagochtend samen met een Jemenitische collega op weg naar werk in Sanaa toen ze staande werden gehouden door gewapende mannen. De man uit Jemen werd enkele uren later vrijgelaten. Vooralsnog heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist.

Al-Qaeda verovert twee steden in het zuiden van Jemen

Terreurgroep Al-Qaeda heeft in het zuiden van Jemen twee steden ingenomen: Zinjibar en Jaar. Dat zeggen inwoners en lokale strijders tegen persbureau Reuters. Militanten vielen onverwacht de twee steden aan, raakten in gevecht met lokale legereenheden en zetten daarna checkpoints op bij de toegangswegen naar de steden. Via luidsprekers riepen zij hun om dat de steden in hun handen zijn.

Jaar en Zinjibar liggen zo’n 50 kilometer ten oosten van de belangrijke havenstad Aden.

Saoedi-Arabië en een aantal andere Arabische landen helpen Jemen in de strijd tegen de rebellen en voeren sinds maart bombardementen uit op de Houthi’s. De vele luchtaanvallen van Arabische coalitie zorgen voor duizenden doden, onder wie ook burgers. Zo kwamen er eind september 131 mensen om tijdens een bruiloftsfeest in het dorpje al-Wahijah. Ook door het geweld van de Houthi’s zijn er talloze burgerdoden. De rebellen hebben bovendien het historische centrum van Aden volledig kapot geschoten.

    • Carlijn Vis