Zuckerberg steekt bijna hele vermogen in ‘verbeteren wereld’

99 procent van zijn aandelen (waarde: ruim 42 miljard) gaat naar de stichting.

Foto Mark Zuckerberg / AP

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan richten een stichting op voor goede doelen naar aanleiding van de geboorte van hun dochter. 99 procent van hun aandelen van Facebook gaat naar die stichting. Ze hebben een waarde van ruim 42 miljard euro.

Waar zou jij je 45 miljard dollar (42,5 miljard euro, als je die had) aan schenken? Mail naar opinie@nrc.nl, maximaal 100 woorden. De beste reacties verschijnen op nrc.nl en in NRC.

Dat schreven ze in een brief aan hun vorige week geboren dochter Max. “Zoals alle ouders, willen we dat je opgroeit in een betere wereld dan die van ons.”

De stichting, genaamd Chan Zuckerberg Initiative, moet zich onder meer gaan richten op gelijkheid in de wereld, het verbeteren van onderwijs en onderzoek naar medicijnen. Dat moet gebeuren door een combinatie van donaties aan goede doelen, particuliere investeringen in bedrijven en lobbyen voor ander regeringsbeleid.

Zuckerberg houdt een meerderheidsbelang in Facebook. De komende drie jaar zal niet meer dan 1 miljard dollar (0,94 miljard euro) per jaar aan aandelen worden verkocht.

Stichting Bill Gates 39 miljard

De schenking van Zuckerberg en zijn vrouw is groot, schrijft persbureau AP. Ter vergelijking: de stichting van Bill en Melinda Gates omvatte zo’n 39 miljard euro, ook dankzij schenkingen van zakenman en vriend van Bill Gates Warren Buffet.

Het echtpaar had eerder al toegezegd tijdens hun leven de helft van hun vermogen weg te geven. Maar ze hadden dat niet gespecificeerd. Eerder gaven Zuckerberg (31) en Chan (30) al ruim 94 miljoen euro in openbare scholen in New Jersey. Ook zegden ze 120 miljoen toe voor arme gemeenschappen in de San Francisco Bay Area en gaven ze 75 miljoen aan het Zuckerberg San Francisco General Hospital, waar Chan haar medische opleiding deed.

Kritiek op overheden

De gift maar Zuckerberg in één keer een van de grootste filantropen ter wereld, schrijft onze techredacteur Wouter van Noort vandaag in NRC Handelsblad:

Zuckerberg zelf zegt in het bericht dat het vooral te maken heeft met de geboorte van zijn dochter. Maar wie de brief nauwkeuriger leest, ziet twee andere belangrijke motieven. Kritiek op overheden: “Nu richten we onze collectieve middelen niet altijd op de grootste kansen en problemen.” En een rotsvast geloof in technologie als oplossing voor alle problemen op te lossen. “We móeten technologieën bouwen om verandering te creëren.”

    • Mirjam Remie