Liever een plan B dan een passie

Wantrouw ze, de mensen die zeggen dat ze nog geen dag met tegenzin aan het werk zijn gegaan. Er is altijd wel een moment dat je even genoeg hebt van je baas en collega’s, dat je doodmoe wordt van de onlogische beslissingen van bovenaf, dat die spreadsheets je neus uitkomen of dat je ’s ochtends nog liever Koffietijd kijkt dan bij die ellenlange vergadering te zitten. Dan kun je een aantal dingen doen. Mokken en klagen is een goede optie. Je kunt er iets aan proberen te veranderen. Je kunt een nieuwe baan zoeken of je zorgt ervoor dat het je minder stoort. Vooral voor die laatste optie geven De Bruine en Bender veel tips in Hoe Groen Is Jouw Gras. Ze zijn gelukkig niet van de zweverige school die met het vage pleidooi komt om „je passie te volgen”. Daar heeft jouw hypotheekverstrekker of huurbaas namelijk helemaal niks mee, met die passie van jou. Het is handig om altijd een plan B te hebben en daar voorziet dit boek ook in. Helaas is het allemaal wel wat warrig opgeschreven en opgemaakt, en stikt het van de tekstblokjes en managementtaal. Het beklijft maar moeilijk. Goed idee, mindere uitvoering.