‘Leider Talibaan gewond bij vuurgevecht’

Een bron dichtbij de Talibaan meldt dat er vier doden zijn gevallen.

voormalig Talibaan-leider Mullah Omar (L) en de huidige leider nieuwe leider: Akhtar Mohammad Mansour (R). Foto EPA

De Afghaanse Talibaan-leider Akhtar Mohammad Mansour zou gewond zijn geraakt bij een vuurgevecht. De leider was aanwezig bij een bijeenkomst met militanten in de Pakistaanse stad Quetta toen er schoten werden gelost. Dat meldt persbureau AFP op basis van Afghaanse functionarissen.

Een bron dichtbij de Talibaan meldt aan de BBC dat er vier mensen gedood zouden zijn en er gewonden zijn gevallen. Mansour zou volgens de bron “ernstig gewond zijn geraakt”.

Volgens Afghaanse regeringsfunctionarissen is Mansour naar een ziekenhuis gebracht en is het onduidelijk hoe het met hem gaat. Een woordvoerder van de Talibaan heeft aan AFP ontkend dat de leider van de islamitische beweging gewond is geraakt.

Volgens NRC-correspondent Joeri Boom in Zuid-Azië, kan kan het nieuws dat Mansour gewond is geraakt grote gevolgen hebben voor de Talibaan:

“Als het inderdaad waar is dat Mansour zijn macht niet meer kan doen gelden, dan kan dat leiden tot verdere versplintering van de Talibaan, en daarmee tot een versterking van de strijdgroepen van Islamitische Staat. IS vormt een steeds dreigender aanwezigheid in Oost- en Zuid-Afghanistan. In de zomer scheidde zich al een kleine, maar belangrijke groep van de Talibaan af. Die werd meteen door Islamitische Staat ingepalmd.”

Vorige leider

Akhtar Mohammad Mansour werd in juli aangesteld als nieuwe leider van de Talibaan. Voor die tijd was de eenogige Mullah Omar de leider van de fundamentalistische islamitische beweging. Hij gaf onder meer onderdak aan Osama bin Laden in de aanloop naar de aanslagen op 11 september.

Over Omar zijn dood deden lang geruchten de ronde. De vraag was in hoeverre de onzichtbare leider de Talibaan nog aanstuurde. Eind juli maakte de Afghaanse en Pakistaanse autoriteiten bekend dat Omar in 2013 in een ziekenhuis in het Pakistaanse Karachi zijn laatste adem uitblies.

    • Maarten Back