KNSB: drie kilometer op programma EK allround

De schaatsbond wil voorkomen dat het toernooi “te veel” een sprintcompetitie wordt.

Schaatsers Ireen Wüst en Sven Kramer wonnen twee jaar terug allebei nog het EK allround. Als het aan de internationale schaatsbond ISU ligt, vervangt de 1.000 meter de tien kilometer op het mannenprogramma. Foto Jerry Lampen/ANP

De tien kilometer moet bij het EK allround schaatsen voor mannen plaatsmaken voor de 3.000 meter. Dat is een van de voorstellen die de Nederlandse schaatsbond KNSB bij de Internationale Schaats Unie (ISU) heeft ingediend om de sport aantrekkelijker te maken voor het publiek.

Om te voorkomen dat het EK allround zou verdwijnen werd eerder op een ISU-congres besloten wijzigingen door te voeren in het EK-programma voor mannen en vrouwen. Zo worden zowel de tien kilometer bij de mannen als de vijf kilometer voor vrouwen vervangen door de 1.000 meter.

Twitter avatar KNSB KNSB Langebaan voorstellen KNSB voor ISU congres 2016 met o.a. aanpassing opzet WK Afstanden en EK Allround https://t.co/6XGaEXP0IJ

De KNSB vreest echter dat de verandering bij de mannen in het nadeel werkt van lange afstandsspecialisten als Sven Kramer en pleit voor niet de 1.000 meter in plaats te laten komen van de tien kilometer, maar de drie kilometer:

“Bij de heren komt het erop neer dat er voortaan een mini-vierkamp (500, 1000, 1500 en 5000m) wordt afgewerkt. Dit is echter in het voordeel van de sprinters en de middenlange afstandsrijders en doet afbreuk aan het allrounden als discipline. De KNSB wil bij de heren dan ook de 1000 meter vervangen door de 3km om er zo’n eerlijk en spannend mogelijke allroundstrijd van te maken.”

Volgens redacteur Rob Schoof klinkt de door de KNSB voorgestelde wijziging “logisch”:

“De 3.000 meter is een veel mooiere afstand dan de 1.000 meter. In het huidige plan heb je alleen sprintafstanden en een vijf kilometer, terwijl het er bij een allroundtoernooi om draait om in de breedte sterk te zijn. Of het plan er ook echter doorheen komt op het ISU-congres, valt af te wachten.”

Skate Games

Een van de andere plannen die de Nederlandse schaatsbond heeft ingediend is om eenmaal in de vier jaar, tussen de Olympische Winterspelen in, Skate Games te organiseren. Daarbij vinden WK’s in schaatsdisciplines als shorttrack, kunstrijden en het langebaanrijden plaats op één locatie. Dit idee is afkomstig van oud-schaatser Ard Schenk.

WK afstanden op de schop

Als het aan de KNSB ligt, gaat ook de dagindeling van de wereldkampioenschappen afstanden op de schop. In plaats van de zware tien kilometer op de eerste dag van het vierdaagse toernooi te rijden, zou dit onderdeel pas op dag drie op het programma moeten staan. Over de huidige situatie schrijft de KNSB:

“Sporttechnisch botst dat als je als schaatser op meerdere afstanden wil uitkomen.”

De voorstellen moesten uiterlijk 1 december binnen zijn bij de internationale schaatsfederatie zodat ze komende zomer tijdens het ISU-congres behandeld kunnen worden. Als de veranderingen worden aangenomen, moeten ze in 2017 ingaan.

    • Jorg Leijten