Kameroen doodt honderd Boko Haramstrijders

De driedaagse operatie, waarbij negenhonderd gijzelaars zijn bevrijd, was gericht tegen strijders van Boko Haram in de grensgebieden met Nigeria.

Nigeriaanse vrouwen die in juli werden bevrijd van Boko Haram komen aan bij een opvangkamp in Maiduguri. Foto: EPA

Kameroense militairen hebben tijdens een speciale operatie in het noorden van Kameroen zo’n honderd strijders van de islamitische terreurgroep Boko Haram gedood en ongeveer negenhonderd gijzelaars bevrijd. Dat zei een woordvoerder van het Kameroense ministerie van Defensie woensdag op de nationale radio.

De actie werd uitgevoerd tussen 26 en 28 november en was gericht tegen strijders van Boko Haram in grensgebieden met Nigeria. Dankzij de operatie zijn honderd jihadisten geneutraliseerd, zei de minister van Defensie Joseph Beti Assomo in een persbericht.

Wapens en vlaggen in beslag genomen

Volgens de verklaring zijn er verder wapens, andere munitie en zwart-witgekleurde vlaggen van terreurgroep Islamitische Staat in beslag genomen. Er zijn geen details genoemd over de gijzelaars; het is dus onduidelijk om hoeveel mannen, vrouwen en kinderen het gaat.

Dergelijke operaties vinden vaker plaats in Kameroen en Nigeria. Zo redde het Nigeriaanse leger in augustus 178 mensen uit handen van Boko Haram. Dat gebeurde na aanvallen die verschillende kampen in het noordoosten van het land vernietigden. Het ging toen om 101 kinderen, 67 vrouwen en tien mannen. Ook bij deze actie zou “een groot aantal” strijders van de terreurgroep zijn omgekomen.

Kameroen, Nigeria en Niger hebben de krachten gebundeld in de strijd tegen Boko Haram.

Wat is Boko Haram en wat wil de groep?

De radicaal islamitische terreurgroep Boko Haram werd in 2002 opgericht door Mohammed Yusuf in Maiduguri, met als oorspronkelijke doel westerse educatie tegen te gaan. Maiduguri richtte een religieus complex op met een moskee en een islamitische school. Veel arme moslimkinderen uit Nigeria en omliggende landen bezochten de school.

Langzaamaan ontpopte de school zich meer en meer tot een kweekvijver voor jihadi’s. In 2009 begon de groep een militair offensief tegen de regering teneinde een islamitische staat te bewerkstelligen. Datzelfde jaar kwam Yusuf om het leven, hij werd opgevolgd door Abubakar Shekau. In 2010 werd de groep door de Verenigde Staten bestempeld als terroristische organisatie.

Sinds 2014 heeft Boko Haram meer dan tweeduizend Nigeriaanse vrouwen en kinderen gegijzeld, zo schat Amnesty International. Velen van hen wordt mishandeld, misbruikt of opgeleid tot soldaat of zelfmoordterrorist. Sinds Boko Haram actief is in Nigeria zijn er bovendien meer dan veertienduizend mensen omgekomen.

    • Carlijn Vis