Kerry verzoekt NAVO-lidstaten meer te doen tegen IS

Volgens de minister heeft een aantal landen al toegezegd de strijd tegen de terreurorganisatie op te voeren.

John Kerry eerder deze maand. Atef Safadi/ EPA

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft NAVO-lidstaten verzocht de militaire strijd tegen IS op te voeren. Dat meldt AP. Volgens Kerry heeft een aantal landen ook al toegezegd meer te doen tegen de terreurorganisatie.

Kerry sprak woensdag in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Welke afspraken precies zijn gemaakt, zei hij niet. Volgens Kerry komt een aantal landen binnenkort met nieuwe plannen.

Dinsdag zei de Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter dat een nieuwe Amerikaanse special force naar Irak gaat om de strijd tegen IS op te voeren. Kerry zei in het NAVO- hoofdkwartier dat de Iraakse premier Al-Abadi van te voren op de hoogte was gebracht over de plannen. De VS gaan volgens hem samen met Bagdad bepalen welke type strijdkrachten nodig zijn en wat voor missies ze gaan uitvoeren.

Al-Abadi zei echter dat buitenlandse troepen in zijn land wat hem betreft niet nodig zijn om IS te verslaan. Volgens de premier heeft zijn land meer training, wapens en advies nodig van de internationale gemeenschap, geen buitenlandse troepen.

Extra troepen

Duitsland heeft dinsdag toegezegd 1.200 extra man en meer materieel in te zetten voor de strijd tegen IS in Syrië. Het land honoreert daarmee een verzoek van Hollande, die Duitsland na de aanslagen in Parijs van 13 november had gevraagd om steun in de strijd tegen IS.

Vanavond wordt er ook in het Britse parlement gestemd over luchtaanvallen op IS in Syrië. Als het parlement akkoord gaat, beginnen de aanvallen waarschijnlijk binnen enkele dagen.

    • Liza van Lonkhuyzen