Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Sport

Japanse cartoonisten in de ban van potloodcrisis

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Mitsubishi Pencil zegt sorry. Het bedrijf zal toch oranje, blauwe en geelgroene potloden blijven produceren. Dat meldt de Financial Times.

Eerder kondigde het bedrijf juist aan te stoppen met alle kleuren potloden behalve rood. De markt werd te klein. Tekeningen die vroeger op papier werden gemaakt, worden nu met computers gedaan. En de bevolkingskrimp zorgt ervoor dat scholen minder potloden nodig hebben.

Maar perfectionistische Japanse cartoonisten kwamen in verzet. Ze zweren bij de potloden van Mitsubishi voor hun tekeningen. Met succes.

Hongkongse centrale bankier beveelt zoon aan bij zakenbank

Mogelijke belangenverstrengeling in Hongkong. Peter Pang is een directeur bij de monetaire autoriteit van de autonome Chinese stad. Pang zou zijn zoon bij zakenbank JP Morgan hebben aanbevolen voor een stageplek. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Dat is pijnlijk want de monetaire autoriteit van Hongkong is juist bezig met een onderzoek naar het aannamebeleid van JP Morgan. De Amerikaanse bank heeft 222 bankiers aangenomen niet alleen omdat ze goed gekwalificeerd zijn maar vooral omdat ze zonen en dochters van prominente Chinezen zijn. De aanbeveling van Pang is al jaren oud, maar is volgens de Amerikaanse zakenkrant een voorbeeld van hoe JP Morgan via stages en werkervaringsplekken ingangen in China creëerde.

Filippijns drankbedrijf zoekt buitenlandse merken

Het Filippijnse Emperador heeft grote ambities. De afgelopen tijd heeft het meerdere buitenlandse merken overgenomen. Dat schrijft de Nikkei Asian Review.

De laatste overname betreft brandy- en sherrymerken Fundador, Terry en Tres Cepas. Het Filippijnse bedrijf betaalt 275 miljoen euro voor de merken. Eerder kocht Emperador al de Spaanse brandy- en sherrydivisies van Beam Suntory.