Islamitische Staat publiceert video van onthoofding Rus

De man die de executie voltrekt, is niet gemaskerd en spreekt Russisch.

De stad Raqqa nadat Rusland luchtaanvallen heeft uitgevoerd op het Islamitische bolwerk. Foto genomen op 27 november. Foto AP

Islamitische Staat heeft wederom een onthoofdingsvideo op internet geplaatst. Deze keer zou het slachtoffer een Russische spion zijn. Dat meldt persbureau Reuters op basis van terrorismemonitor SITE. Het is voor het eerst dat er een Russisch slachtoffer te zien is op een onthoofdingsfilmpje van IS.

De video is opgenomen in Raqqa – de hoofdstad van het door IS gestichte ‘kalifaat’. De gijzelaar zit op zijn knieën in een oranje overall. Het is nog onbekend wie de man is, enkel dat het volgens IS om een gevangen genomen Russische spion gaat.

De man die de executie voltrekt, is niet gemaskerd en spreekt Russisch. De Russen hebben nog niet gereageerd op de videoboodschap.

‘Jihadi John’

Op eerdere executievideo’s keerde Mohammed Emwazi, de strijder die bekendheid verwierf als de IS-beul ‘Jihadi John’ regelmatig terug. Gehuld in een zwart gewaad en met bivakmuts op, voerde Emwazi verschillende onthoofdingen uit, onder meer van de journalisten Steven Sotloff en James Foley. Bij de executie van de laatste werd Jihadi John herkend als de Britse IT-er Mohammed Emwazi.

Vorige maand zou ‘Jihadi John’ zijn omgekomen toen De Verenigde Staten een gerichte luchtaanval op hem hadden uitgevoerd. Het voertuig waarin Emwazi zat, werd door een drone onder vuur genomen.

    • Maarten Back