‘Iran bereidde ontwikkeling nucleaire wapens voor’

Het gaat om voorbereidende activiteiten die doorliepen tot uiterlijk 2009, stelt atoomenergieagentschap IAEA.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap IAEA heeft aanwijzingen gevonden dat Iran tot 2003 bezig was een atoomprogramma te ontwikkelen. Foto Salvatore Di Nolfi/EPA

Iran werkte aan een programma om nucleaire wapens te kunnen produceren, concludeert het internationaal atoomenergieagentschap IAEA woensdag in een rapport over het Iraanse atoomprogramma. De activiteiten gingen echter niet verder dan het vergaren van relevante technische kennis en wetenschappelijke informatie over de productie van een atoombom.

Volgens het rapport gaat het om een “reeks activiteiten” en het opzetten van een organisatiestructuur die duiden op de ontwikkeling van een nucleair wapen.
De meeste van deze voorbereidende activiteiten werden uitgevoerd voor 2003. Enkele onderdelen liepen door tot in 2009.

Historisch akkoord

De informatie is belangrijk in het licht van het historisch akkoord over het nucleaire programma van Iran dat afgelopen zomer werd gesloten tussen Iran en de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

Het akkoord houdt in dat Iran zijn nucleaire programma onder toezicht van de Verenigde Naties stelt. In ruil hiervoor heffen de landen de economische sancties tegen Iran, die het land isoleerden, stap voor stap op.

Een van de voorwaarden was echter wel dat duidelijkheid zou komen over de mate waarin het land bezig is geweest met het ontwikkelen van nucleaire wapens. De internationale gemeenschap is bang dat het land haar nucleaire programma wil gebruiken om atoomwapens te ontwikkelen. Iran heeft altijd volgehouden dat het kernprogramma uitsluitend bedoeld is voor energieopwekking en de productie van radioactieve isotopen voor radiotherapie.

Geen volledige medewerkering

Het internationaal atoomenergieagentschap werkte vijf maanden aan het rapport. De VN-organisatie kreeg daarbij niet de volledige medewerking van Iran, staat in het document. Daardoor is het volgens het agentschap niet mogelijk een compleet antwoord te geven op de vraag in hoeverre jarenlange vermoedens kloppen over Iran’s atoomprogramma.

Iran ontkent

De Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araqchi verwerpt in een reactie op het rapport de bewering dat Iran werkte aan de productie van kernwapens:

“Het rapport toont aan dat er geen aanwijzingen waren voor een militair nucleair programma en bewijst aan dat de Iraanse intenties vreedzaam waren.”

    • Jorg Leijten