Opinie

    • Jutta Chorus

Huisuitzettingsdag

Zijn we op een filmset? De deurwaarder, een Hindoestaanse met donkerrood gelakte nagels. De verhuizers, met een been opgetrokken leunend tegen de muur van het portiek. En hulpofficier van justitie Roland van der Hilst. Op een bankje in de hal zit een jonge vrouw huilend te bellen.

„Mama heeft het niet voor me”, zegt ze. „Niet het hele bedrag in één keer. Jij wel pa?” Het is even stil. „Sta ik zomaar met mijn kind in Rotterdam op straat.”

De vrouw heeft een huurschuld van 9.600 euro. Ze heeft vannacht niet geslapen, haar vriend wel, zegt ze. „Heb je het verzwegen voor hem”, vraagt de hulpofficier. Ze zegt niets. Aan de muur hangt een tegel. ‘Two souls, one heart’, staat erop.

„Kom, pak de belangrijkste spullen en je paspoort”, zegt de deurwaarder. Een half uur later staat de vrouw buiten.

Elke dinsdag is het huisuitzettingsdag. „De armoede, de struisvogelpolitiek”, zegt Van der Hilst. „Die mensen leven puur op de korte termijn.”

Vorig jaar werden 778 gezinnen in Rotterdam op straat gezet. Dit jaar schat de Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders het aantal ontruimingen in heel Nederland op 10.000. Een ontruiming kost 2.000 euro. Die kosten zijn voor de schuldenaar, dat betekent meestal dat ze bovenop de berg schulden komen.

Het leven van armen is duurder dan het leven van rijken. Wie in zijn levensonderhoud kan voorzien en tijdig de rekeningen betaalt, vermijdt alle boetes. De vrouw betaalde 400 euro huur per maand en had een betalingsachterstand van een jaar. Haar achterstallige huur is even hoog als de boete die op het niet betalen staat. Haar boetes voor zwart rijden, zegt ze, zijn hoger dan de betaalde trein- en busritten.

In de tien jaar dat Roland van der Hilst ontruimingen doet, is het aantal voor zijn gevoel verdubbeld. „Je ziet hier geen zwervers op straat”, zegt hij, „maar geen enkele hulpverlener kent deze vrouw”.

Hij vertelt over een oude verpleegster die tien maanden nadat haar uitkering was stopgezet, werd uitgezet. Ze had zich niet op tijd bij het UWV verantwoord. „Bedenken die ambtenaren dan niet wat er gebeurt als je iemands inkomsten, waar die recht op heeft, wegneemt? Ik noem het de a-sociale dienst.”

De laatste die vandaag wordt uitgezet, is een weduwnaar van 120 kilo. Hij is buiten zinnen en verspert op blote voeten de deur. Katten en honden rennen om hem heen. „Ik slaap wel onder de brug”, gilt hij als hij naar buiten wordt geduwd. Zijn buurman biedt een slaapplaats aan, maar de weduwnaar behangt zijn fiets met plastic zakjes en rijdt weg.

    • Jutta Chorus