Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Hoe Mark Zuckerberg eerder 100 miljoen dollar verspilde

Een eerdere donatie van de jonge Facebook-oprichter aan een goed doel liep uit op een fiasco.

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg tijdens een speech op een universiteit in Beijing vorig jaar.
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg tijdens een speech op een universiteit in Beijing vorig jaar. Foto: EPA

Woensdag werd bekend dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan een stichting oprichten voor goede doelen. 99 procent van hun Facebook-aandelen gaat naar die stichting. Op internet wordt Zuckerberg zowel geroemd om deze megadonatie, maar er zijn ook voldoende tegengeluiden. Want een eerdere donatie van de jonge Facebookbaas liep uit op een fiasco.

Vorig jaar verscheen in The New Yorker een longread over een eerder goedbedoeld project van Zuckerberg: een uitgebreid verslag van hoe 100 miljoen dollar werd verspild. En waarin Zuckerberg niet naar voren komt als de beste filantroop.

Wat eraan voorafging

In 2009 vatten burgemeester Cory Booker en de Republikeinse gouverneur van New Jersey Chris Christie het plan op om het openbaar onderwijssysteem van Newark drastisch te hervormen. De scholen in Newark werden ook wel “ghetto schools” genoemd en de stad in de staat New Jersey wordt geplaagd door armoede, drugs en criminaliteit.

Uit een onderzoek van de Amerikaanse overheid bleek dat een deel van de problemen al ontstaat in het onderwijs: hoe langer kinderen op openbare scholen van Newark les hebben gehad, hoe kleiner de kans dat ze later academisch slagen.

Per jaar werd er een miljard dollar besteed aan het onderwijs in Newark. Driekwart daarvan kwam uit Washington. Volgens Booker was het onderwijs corrupt en werd een groot deel van het geld misbruikt. Booker en Christie smeedden een megalomaan plan: samen zouden ze het onderwijs in Newark hervormen. En hun operatie moest als voorbeeld dienen voor alle scholen in de Verenigde Staten.

Doe je mee voor 100 miljoen?

Zuckerberg, toen 26 jaar, kon zich vinden in het plan en besluit financieel mee te doen. Tijdens een diner met Booker in 2010 was de jonge ondernemer opvallend open over hoe weinig hij wist over openbaar onderwijs en filantropie. Bovendien was hij nog nooit in Newark geweest. Maar, er liepen gesprekken tussen hem en Bill Gates en Warren Buffet om de helft van hun vermogen te schenken aan het goede doel. Zuckerberg zei dat hij van deze onderneming kon leren en wilde door het proces een betere weldoener worden.

Die avond vroeg Booker Zuckerberg om 100 miljoen dollar. Een paar dagen later zat Zuckerberg bij Oprah om te vertellen over zijn donatie en het plan om Newarks schoolsysteem om te bouwen en over hoe Newark een inspiratiebron voor de rest van het land moest worden.

Geldverspilling

De hele exercitie liep uit op een mislukking en in deze longread reconstrueert The New Yorker de complete samenwerking tussen Booker, Christie en Zuckerberg. Lees hoe 100 miljoen dollar in korte tijd min of meer werd verspild.