‘Het klimaat negeren is gevaarlijk’

Klimaatverandering is ook een beleggingskwestie geworden, zegt vermogensbeheerder Simon Webber.

Illustratie Stella Smienk

Klimaatverandering gaat behalve over droogte, natuurrampen en een stijgende zeespiegel ook over geld. Dat weten de vele bedrijven die deze week aanwezig zijn op de klimaattop in Parijs. En ook in de financiële sector dringt het besef steeds meer door: klimaatverandering kan een hoge prijs hebben en in sommige gevallen ook geld opleveren. Omgekeerd kunnen grote beleggingen de klimaatverandering inperken of juist versnellen.

Afgelopen vrijdag kondigde De Nederlandsche Bank (DNB) aan dat zij in haar toezicht de risico’s van klimaatverandering voor financiële instellingen meer centraal zal stellen. ING zei op dezelfde dag dat de bank wereldwijd niet meer in kolen zal investeren. En elf Nederlandse financiële instellingen kondigden samenwerking aan in het meten van de klimaatimpact van hun investeringen.

Al dit goede, groene nieuws uit de Nederlandse financiële sector was strategisch getimed, vlak voor de klimaattop in Parijs. Maar ook instellingen die niet de aandacht zochten , bezinnen zich op klimaatverandering. En niet alleen in Nederland.

In de Londense City houdt Simon Webber zich bij vermogensbeheerder Schroders (belegd vermogen: 300 miljard euro) al jaren met klimaatverandering bezig. Hij noemt die een „echte” en „gevaarlijke” ontwikkeling. Gevaarlijk óók voor beleggers die het thema negeren. „De noodzakelijke transitie, om uitstoot naar beneden te brengen, zal de hele markt raken, niet alleen energie”. Binnen Schroders ijvert Webber voor terughoudendheid met beleggingen in sectoren die door de klimaatverandering onder druk staan – verzekeraars, kolen, olie – en voor meer aandacht voor bedrijven die oplossingen bieden. Hij leidt het ‘Global Climate Change Equity fund’ van Schroders.

Kritischer kijken naar verzekeraars

BlackRock, een concurrent van Schroders en de grootste beleggingsinstelling ter wereld (belegd vermogen: 4.500 miljard dollar), is in een recente notitie voor klanten niet minder uitgesproken. „Wat je ook denkt van klimaatverandering, het is een beleggingskwestie geworden”. Want als de klimaatverandering in het huidige tempo doorgaat, moet tussen 3 en 10 procent van het belegd vermogen van non-bancaire financiële instellingen (vermogensbeheerders, pensioenfondsen) voor het einde van deze eeuw worden afgeschreven, berekende de Economist Intelligence Unit, een denktank gelieerd aan weekblad The Economist.

Al langer staan beleggingen in de verzekeringssector onder druk. In Florida beperken verzekeraars de dekking voor overstromingen: extreem weer komt vaker voor. Verzekeraars zijn in dertig jaar tijd vier keer meer gaan uitbetalen voor aan het weer gerelateerde schade. Schroders kijkt nu kritischer naar beleggingen in grote verzekeraars, zegt Webber.

„We beleggen in de Zwitserse verzekeraar Swiss Re, waarvan wij denken dat het goede klimaatrisicomodellen heeft. Heeft een verzekeraar die niet, dan blijven wij weg.”

‘Olieconsumptie is onhoudbaar’

Beleggingen in fossiele brandstoffen vormen een recenter, nog groter probleem. Het risico is hier niet de klimaatverandering zelf, maar het antwoord erop van overheden. In Nederland wil de Tweede Kamer alle kolencentrales sluiten. In de VS worden kolencentrales aan banden gelegd door strenge emissienormen. Schroders’ analisten in de Filippijnen kregen van de grote Franse energiefirma Engie te horen dat banken geen kolencentrales meer willen financieren. Kolencentrales worden stranded assets, kapitaal waarop vervroegd en drastisch moet worden afgeschreven. Olie zal volgen, zegt Webber. „De klimaatwetenschap vertelt ons dat uitbreiding van de olieconsumptie niet houdbaar is en dat de olie-industrie kleiner zal worden.”

Als aandeelhouder drong Schroders er bij de top van het Canadese energiebedrijf Suncor op aan om af te zien van een vijandige overname van Canadian Oil Sands, dat olie wint uit teerzanden. „Als bedrijven in deze sector kapitaal blijven aantrekken, en als de markt dán terugloopt, kan het pijnlijk misgaan”, zegt Webber. De invloed van Schroders (in de top-30 maar niet in de top-10 van grootste aandeelhouders van Suncor), is beperkt – Suncor wil de overname gewoon doorzetten.

Klanten van Schroders, zoals pensioenfondsen, dringen vaak aan op snellere vergroening. Ook de Nederlandse pensioenbeheerder MN belegde in het verleden via Schroders. „We gaan de dialoog aan met onze externe vermogensbeheerders. Het belangrijkste is dat ze duurzaamheid ook echt meenemen in hun investeringsbeslissingen”, zegt René van de Kieft, bestuursvoorzitter van MN. Sinds dit jaar heeft MN inzicht in de CO2-voetafdruk van portefeuilles die het laat beheren door vermogensbeheerders, namens opdrachtgevers als metaalfondsen PME en PMT

Bij Schroders is er nog volop ruimte voor vergroening. In het klimaatfonds, met beleggingen in onder meer energiebesparing, groene energie en accu’s voor elektrische auto’s, zit zo’n 200 miljoen dollar. Op een totaal beheerd vermogen van 300 miljard is dat niet veel. Webber zegt daarover dat de impact van klimaatveranderingen op álle beleggingen wordt „meeberekend”.

Maar collega’s van Webber, die andere portefeuilles managen, werken niet altijd mee. Webbers fonds heeft een belang in Schneider, een Franse firma die is gespecialiseerd in energietechnologie.

„Ze doen goed werk op het gebied van energiebesparing”, zegt Webber. „Maar ze hebben ook een Brits bedrijf gekocht, Invencys, dat veel klanten heeft in de olie- en gasindustrie. Dus wij hebben Schneiders gevraagd: is dat écht de plek waar jullie geld in moeten steken? Maar andere portefeuilleteams bij Schroders zitten in Invencys en die waren wél blij met de overname. We konden die beslissing uiteindelijk niet beïnvloeden”.

    • Mark Beunderman