Het doet denken aan een heel goed spel, maar is het niet

Een van de beste spelletjes van vorig jaar was Crossy Road, een soort Frogger met leuke blokjes en dito soundtrack. Datzelfde vind je in Shooty Skies, maar is het net zo leuk? Mwah. Dan Blocktagon, dat eigenlijk nergens op lijkt. Meteen lekker verfrissend. Horizon Chase lijkt wel ergens op – ouderwets racen – en dat is maar goed ook.

Bij het opstarten wordt direct duidelijk dat deze game uit dezelfde stal als Crossy Road komt. De kleurige blokjes in de wereld van Shooty Skies en de vrolijke soundtrack zijn praktisch identiek aan de Frogger-kloon. Het verschil: deze opvolger is een scrolling shooter. Crossy Road was met recht een van de beste games van 2014. Maar is dit nieuwe spel even goed? Mwah. Je bestuurt een vliegtuig met daarin fantasierijke dieren.

Door je vinger over het scherm te slepen beweeg je de vechtpiloten heen en weer om projectielen te ontwijken en muntjes en power-ups te verzamelen. Met die laatste kunnen – tijdelijk – betere wapens of vliegtuigen worden verdiend. De eindeloze horde aan vijanden die in Shooty Skies verslagen moet worden, is even kleurrijk als de helden: YouTube-schermen, katten-memes en Space Invaders. Het spel is een aanrader vanwege de chaotische actie. Toch is de game niet zo bijzonder. Waar Crossy Road innovatief en grafisch vernieuwend was, is Shooty Skies een geval oude wijn in nieuwe zakken.