Toch celstraf voor moord in Juárez

Arsène van Nierop en haar echtgenoot Roeland Bitter zaten gisteravond met vrienden te eten toen het nieuws over de veroordeling van de moordenaar van hun dochter kwam. „Dit is geweldig”, zegt Arsène dinsdagavond laat vanuit Voorburg. „De champagne gaat open. Als deze man ooit nog vrijkomt, is hij hoogbejaard.”

Dat de vorig jaar gearresteerde Mexicaan Roberto Flores Adame (52) gisteren werd veroordeeld tot 35 jaar cel voor de moord op de toen 27-jarige Haagse Hester van Nierop in 1998 had haar moeder niet meer verwacht. „Hij bleef ontkennen, terwijl hij aan de hand van signalementen toch echt was herkend. Vijf maanden lang hebben we gehoord dat het vonnis binnen twee weken zou volgen en telkens werd het uitgesteld. Tot de Nederlandse ambassadeur belde en zei: Arsène, over een uur komt het vonnis en de kans is groot dat het 35 jaar wordt. Ik vind het zo onwerkelijk. Al die tijd waren we bezig met een moordenaar die er niet was. Het is een ontzettende opluchting.”

Hester werd op 19 september 1998 vermoord in Hotel Plaza in het centrum van de grensstad Ciudad Juárez, waar de 27-jarige architecte destijds op zoek was naar een stageplaats. Flores had de hotelkamer gehuurd waarin de Haagse dood werd aangetroffen.

Voor opsporing en berechting van de dader was de familie afhankelijk van de Mexicaanse overheid, die zich weinig gelegen laat liggen aan de rechten van vrouwen. Ze raakten voor hun gevoel „verstrikt in het labyrint van machtsmisbruik, corruptie en moord.”

Uit naam van Hester richtten ze een stichting op die zich inzet voor de vrouwen in de grensstad waar jaarlijks honderden vrouwen worden verkracht en vermoord.