Naar de Metropolitan Opera, maar dan via Google

Kijk virtueel in 360-graden mee met opera’s, (dans-)voorstellingen of concerten.

Het balletstuk Clear, Loud, Bright, Forward van Benjamin Millepied, uitgevoerd door de Opéra de Paris. Youtube

Ooit in de beroemde Carnegie Hall geweest? Een keer een stap gezet in de befaamde Metropolitan Opera? Weleens het Berliner Philharmoniker in actie gezien? Nu kan het, gratis. Althans: op een virtuele manier.

Dinsdag kondigde Google een nieuwe samenwerking aan met zestig culturele instituten over de hele wereld, om optredens virtueel in 360-graden te gaan tonen. Een aantal optredens staat al online.

Blik bepalen

Het gaat om muziekoptredens, opera’s, toneelstukken en dansvoorstellingen. Internetters kunnen via hun muis naar links, rechts, boven of onderen kijken. De functie is wat dat betreft vergelijkbaar met Google Street View, maar in plaats van voor een rits huizen staat de bezoeker in een levendige voorstelling.

 

Online kunst

De samenwerking is het nieuwste initiatief van het Google Cultural Institute, een online platform dat culturele instellingen sinds 2011 helpt hun collecties digitaal te maken. Inmiddels zijn collecties van meer dan achterhonderd musea en historische archieven vanuit de luie stoel te bekijken. Online blijken mensen volgens Google beduidend langer naar een kunstwerk te kijken dan offline.

Benjamin Millepied, de directeur van het Paris Opera Ballet, zegt in een interview met The New York Times dat hij enthousiast is over de nieuwste stap van het Google Cultural Institute. “Ik geloof in het gebruiken van internet om dans bij een zo’n groot mogelijk publiek te krijgen.” Dans van verschillende standpunten presenteren, heeft volgens hem “fascinerende mogelijkheden”.

Nu wordt het tijd, zei hij, om voorstellingen speciaal voor deze 360-graden cameratechnologie te maken. Hoe hij dat precies gaat doen, lichtte hij niet toe.

    • Liza van Lonkhuyzen