Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Gollem vs. Erdogan. Een erekwestie

Een Turkse rechtbank buigt zich over de vraag: is een vergelijking met Gollem uit Lord of the Rings beledigend?

Vergelijk het zelf.
Vergelijk het zelf. Screenshot van Twitter / Bilgin Çiftçi.

Wat vind jij van Gollem, het karakter uit de boeken The Hobbit en Lord of the Rings van J.R.R. Tokien? Schattig? Of juist een engerd? Als je met Gollem vergeleken zou worden, beschouw je dat dan als een belediging?

Een Turkse rechter buigt zich hier al een tijdje over.

Zo’n jaar geleden knipte en plakte de arts Bilgin Çiftçi foto’s van de Turkse president Tayyip Erdogan en van Gollem naast elkaar en hij publiceerde de collage op zijn Facebook-pagina. Het resultaat zag er zo uit:

Twitter avatar akyildirim A.Kadir Yildirim A medical doctor’s job is terminated by the state for sharing this picture
#BilginCiftci #AKP @RT_Erdogan http://t.co/C7E87t1KQ7

De man werd voor de rechter gesleept. De president was beledigd volgens de aanklager, en het beledigen van de president, dat is strafbaar in Turkije. Çiftçi riskeert twee jaar celstraf. De actie kostte de arts in oktober zijn baan. Hij was ambtenaar bij het Turkse instituut voor de Volksgezondheid.

Maar is een Gollem-vergelijking beledigend? In meerdere zittingen is de Turkse rechtbank daar nog niet uitgekomen en de rechter schakelt nu de hulp in van een commissie van twee gedragswetenschappers en een filmdeskundige. Zelf had de rechter nooit de Lord of the Rings-films gezien, of de boeken gelezen, gaf hij toe. Het bekijken van de beelden verwarde hem alleen maar meer. Begrijpelijk. In de films van Peter Jackson is Gollem overwegend kwaadaardig, maar zijn tweede persoonlijkheid Sméagol lijkt juist op die van een goedaardig kind.

Turkije krijgt de laatste tijd steeds vaker kritiek op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Erdogans regering zou steeds minder tolerant tegenover criticasters zijn.

De advocaat van Çiftçi pleit ervoor om het ontslag ongedaan te maken. De geplaatste foto’s zouden puur humoristisch bedoeld zijn en vallen onder vrijheid van meningsuiting. De rechtszaak is volgens hem nu een erekwestie geworden, meldt persbureau Dogan. Om de eer van Gollem te redden, uiteraard.

Oké, nog eentje dan:

Twitter avatar Defect101 Cemyucel Erdoğan ile Gollum’un fotoğrafını paylaşan Doktor Bilgin Çiftçi’ye memuriyetten men cezası verildi…(!) http://t.co/X7IfSST2XN