Engeland krijgt stripprofessor

Duizend bommen en granaten, het zou eens tijd worden. Engeland krijgt zijn eerste stripprofessor, tevens de eerste in Europa. Kuifje-expert Benoît Peeters begint volgende zomer aan de universiteit van Lancaster als Visiting Professor in Graphic Fiction and Comic Art, zo meldden verschillende Britse media vorige week. Peeters, een Fransman, zal lezingen geven en promovendi begeleiden die hun onderzoek willen richten op strips. Eerder schreef hij al boeken, over Kuifjeauteur Hergé en de 19e-eeuwse strippionier Rodolphe Töpffer.

Als student wilde Peeters in Frankrijk promoveren op het medium, maar „dat was toen onmogelijk”. Nog steeds ziet de academische wereld in Frankrijk strips en graphic novels niet als geschikt onderwerp voor onderzoek, zegt Peeters in The Guardian, een houding die hij bestrijdt.

Zijn benoeming laat zien dat het imago van strips als kunstvorm verbetert, maar ook dat het medium nog een lange weg te gaan heeft in de strijd om erkenning dat het volwaardige kunst kan voortbrengen. Tot nu toe waren de enige „stripprofessors” in Europa fictieve personages zoals professor Zonnebloem en professor Barabas.