Dopingschorsing dreigt voor 26 Italiaanse atleten

Het gaat onder meer om de winnaar van Olympisch brons in 2012 Fabrizio Donato.

De Italiaanse atleet Fabrizio Donato, winnaar van Olympishc brons in 2012, hangt een dopingschorsing van twee jaar boven het hoofd vanwege het missen van een dopingcontrole. Foto Matt Dunham/AP

Het Italiaans Olympisch comité CONI wil 26 atleten voor twee jaar schorsen omdat ze dopingcontroles zouden hebben ontweken. Het gaat onder meer om hinkstapspringer Fabrizio Donato, die in 2012 brons won bij de Olympisch kampioen, en marathonloper Danielle Meucci, die in 2014 EK-goud bemachtigde.

Onder de naam ‘operatie Olympia’ onderzochten Italiaanse procureurs in Bolzano 65 zaken van atleten die niet aanwezig waren op het moment dat dopingcontroleurs een test bij hen wilden afnemen. Daarvan komen 39 atleten weg met een waarschuwing.

Bij de atleten die het Olympisch comité wel wil schoren zit ook de verspringer Andrew Howe. Hij won zilver bij het WK atletiek van 2007 in Japan. Op de lijst die CONI publiceerde staan verscheidene namen van atleten die zich al hebben geplaatst voor de Olympische Spelen van komend jaar in Rio de Janeiro.

Verschillende van de 26 sporters voor wie een schorsing dreigt, zijn inmiddels met pensioen. Daaronder is de Olympisch kampioen vijftig kilometer snelwandelen van 2008 Alex Schwazer, die in 2013 al een dopingschorsing van 3,5 jaar kreeg opgelegd vanwege EPO-gebruik.

Sporters:’Administratieve fout’

Volgens de 26 sporters zelf berust de schorsing die hen boven het hoofd hangt op een misverstand. Zij zouden de dopingcontroles hebben gemist door een administratieve fout, meldt persbureau AP.

De voorzitter van de Italiaanse atletiekfederatie Alfio Giomi stelt dat ook coaches en atletiekclubs blaam treft:

“De schuld bij atleten alleen leggen is te gemakkelijk. De atleet vormt het start- en eindpunt in het hele verhaal, maar daartussen hebben ook trainers, clubs, de atletiekfederatie en het CONI een verantwoordelijkheid.”

De schorsingszaken worden volgend jaar inhoudelijk behandeld.

Rusland en Kenia

De atletieksport wordt de afgelopen tijd geteisterd door dopingschandalen. Het Russische dopingagentschap werd geschorst omdat er stelselmatig positieve dopingtests van Russische atleten zouden zijn weggemoffeld in ruil voor financiële vergoedingen.

De afgelopen jaren werden ook al tientallen Keniaanse atleten betrapt op dopinggebruik. Volgens onderzoekvan de Duitse zender ARD , zou de Keniaanse antidopingautoriteit de positieve testen van nog eens tientallen Kenianen in de doofpot hebben gestopt. Voor het gehele Keniaans Olympisch comité dreigt een schorsing.

    • Jorg Leijten