Racing Extinction Discovery Channel, 21.00-23.00u.

Nu de klimaattop in Parijs in volle gang is, komt Discovery Channel deze maand met veel programma’s over natuurbehoud. Zo gaat Racing Extinction van Louie Psihoyo vandaag in première in 220 landen.

Psihoyo won in 2010 een Oscar voor beste documentaire met The Cove, een film over de strijd tegen dolfijnvangst in Japan. Hij kijkt met deze nieuwe productie breder en wil ons waarschuwen voor het uitsterven van dieren door klimaatverandering en door illegale handel in bedreigde diersoorten. Door de CO2-uitstoot worden oceanen bijvoorbeeld zuurderen daarmee komt het leven in gevaar.

Psihoyos: „Dit is volgens mij het grootste probleem voor de mensheid, het verlies van biodiversiteit. En dat komt door ons. We zijn de laatste generatie die het probleem kunnen oplossen.” Ook gaat Racing Extinction in op de handel en consumptie van zeldzame diersoorten. De makers gaan undercover bij een Chinese groothandel waar zo’n 20.000 afgehakte haaienvinnen te koop zijn. Door de bombastische trailer lijkt de film enigszins over de top te gaan, maar de boodschap is duidelijk.