Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

De Europese Commissie presenteert vandaag ambitieuze plannen om de Europese economie te veranderen in een kringloopeconomie. Dat meldt De Volkskrant.

Er moet meer gerecycled worden en minder weggegooid. Materialen moeten maximaal gebruikt worden en er moet zo min mogelijk afval worden geproduceerd. In 2030 mag hoogstens tien procent van al het afval op de vuilnisbelt terecht komen en in gemeenten moet 65 procent van alle afval en 75 procent van al het verpakkingsmateriaal worden gerecycled.

Een ander belangrijk punt is voedselverspilling. Ongeveer 100 miljoen ton aan eten gaat jaarlijks verloren in de Europese Unie. Dat moet in 2030 gehalveerd zijn. Om deze doelstelling te halen wil de Commissie onder andere meer aandacht voor zogeheten ecodesign: producten die zo ontworpen zijn dat ze gemakkelijk kunnen worden gerepareerd of gerecycled.

De Europese Commissie heeft 6 miljard euro opzij gezet om de plannen te verwezenlijken.

‘Bereikbaarheid Amsterdam in gevaar’

Amsterdam zal de komende jaren steeds slechter bereikbaar worden. Daar waarschuwt branche-organisatie TLN (Transport en Logistiek Nederland) volgens AT5 voor.

Tot 2030 wordt ruim 450 miljoen euro geïnvesteerd in wegen rondom de hoofdstad, maar volgens een woordvoerder van TLN is dat niet genoeg en blijven er nog veel knelpunten over:

“De A10-noord kan echt een opwaardering gebruiken. Daar is ook ruimte. Een aansluiting van de A8 op de A9 zal een stuk helpen. En de A1-Muiderberg naar Diemen, dat is echt nu al een knelpunt.”

Volgens TLN moet er meer gebeuren dan alleen meer asfalt leggen:

“Het gaat ook om spreiding over de dag, daar moet beter naar gekeken worden. En je hebt ook een digitale infrastructuur, hoe kun je auto’s en vrachtauto’s nou beïnvloeden. Daar is nog ruimte voor verbetering.”

‘Particuliere beleggers ABN Amro gingen voor snelle winst’

Veel particuliere beleggers gingen bij de beursgang van ABN Amro voor een snelle winst en hebben hun aandelen binnen een paar dagen alweer verkocht. Dat schrijft De Telegraaf.

Ze hebben zichzelf hiermee tekort gedaan, want de beurskoers bleef stijgen. Een aandeel ABN stond afgelopen maandag 12% boven de introductiekoers van 17,75 euro, terwijl snelle doorverkopers een maximale winst van 6% pakten.

Volgens BinckBank heeft een kwart van hun elfduizend klanten de toegewezen aandelen inmiddels alweer van de hand gedaan. Bij DeGiro cashten drieduizend inschrijvers al binnen enkele dagen in.

Naar schatting 30.000 particulieren schreven in op aandelen ABN Amro. De bank is sinds 20 november weer beursgenoteerd.

    • Ester Meerman