Dit hebben Nederland en Kazachstan elkaar te bieden

Wat moet premier Rutte vandaag in Kazachstan. Nederland blijkt de op een na grootste buitenlandse investeerder in de voormalige Sovjetrepubliek.

Foto Koen van Weel / ANP

Dat hij naar Japan ging, oké. Dat is een grote economie waar we veel handel mee kunnen drijven. Zuid-Afrika? Ook wel, en daar hebben we historische banden mee.

Maar wat moet Mark Rutte vandaag in Kazachstan? Wat heeft de Centraal-Aziatische republiek ons economisch te bieden (en wij hun)?

Veel, volgens het lovende persbericht van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

“Nederland is een van de grootste investeerders in Kazachstan. Met name op het gebied van energie en landbouw is de samenwerking sterk. Met de modernisering van de Kazachse economie komen er ook in andere sectoren steeds meer kansen voor samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van infrastructuur en afvalverwerking.”

De samenwerking is sterk, zegt de RVD. Maar een andere overheidsinstelling, de afkorting scheelt maar één lettertje, namelijk de Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), is een iets andere mening toegedaan:

“Kazachstan is vooralsnog geen heel belangrijke handelspartner van Nederland.”

De RVO lijkt het gelijk meer aan z’n zijde te hebben, afgaand op cijfers van het CBS. De handel over en weer neemt al een paar jaar af. Maar, we zijn wel de op een na grootste buitenlandse investeerder in Kazachstan en Shell en transport- en scheepvaartbedrijf Royal Wagenborg hebben er flinke belangen, aldus de RVO.

Het meest gewilde Kazachstaanse product voor Nederland is olie. In 2013 vertegenwoordigde het 94,2 procent van de waarde van alle Kazachstaanse import in Nederland. De Kazachen waren op hun beurt dan weer erg gecharmeerd van onze transportmiddelen (18,7 procent), industriële machines (12,9 procent) en medicijnen (12,1 procent). De export naar Kazachstan maakte 0,1 procent uit van onze totale export.

Waar Kazachstan een paar jaar terug netto nog meer aan onze bilaterale handel overhield, is dat tegenwoordig omgekeerd. We exporteren meer dan we importeren. Maar wie weet kan de leider van Kazachstan, Noersoeltan Nazarbajev, onze premier - en in het kielzog wat bedrijven - overtuigen wat meer geld in het land te steken.

    • Joram Bolle