Veel minder Volkswagens verkocht in de VS

De verkoop van Volkswagen in de VS is in november flink gedaald. Het Duitse concern verkocht er bijna een kwart minder auto’s dan een jaar eerder. Concurrenten GM, Fiat Chrysler, Toyota, Nissan en Ford verkochten juist meer auto’s. VW wil groeien in de VS, vermoedelijk één van de redenen waarom het jarenlang software in dieselauto’s stopte die de uitstoot van stikstofoxiden manipuleerde. In de VS zijn de uitstootnormen strenger dan in Europa.

In Nederland heeft TNO het ministerie van Infrastructuur en Milieu al in 2011 geïnformeerd over hoge stikstofoxidenuitstoot van dieselauto’s. Maar het ministerie koos er voor dit niet uit te zoeken. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag. TNO constateerde al een paar jaar geleden dat auto’s met een Euro 5-motor in de praktijk de norm zwaar overschreden.

Dat is nog geen bewijs voor fraude. Het is al jaren geaccepteerd dat reële uitstoot en testuitstoot verschillen, zei directeur van lobbygroep Transport & Environment Jos Dings in deze krant. Dat komt doordat de testen niet goed zijn en fabrikanten lobbyen voor een zo groot mogelijke marge tussen praktijk- en labuitstoot. Europa moet de testprocedures aanscherpen en strenger toezien, vindt hij.