Opinie

De Thuiskok Kokos-limoenbrood (sort of)

illustratie jet peters
illustratie jet peters

Laten we over één ding duidelijk zijn: dit is geen brood. Dat zou vrij snel duidelijk moeten worden uit de hoeveelheid suiker en het gebrek aan gist of zuurdesem in dit recept, maar ik zeg het er toch maar even bij. Lekker is het wel, deze cake, en ook veel. De plakken zijn zo vullend dat je er gerust een paar dagen mee vooruit kunt. Denise Kortlever schrijft dat je kokosmelk kunt gebruiken in plaats van gewone melk voor een intensere smaak. Ik zou dat sowieso doen, want ik ben bang dat ik anders de kokos niet had geproefd.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Klop ondertussen de eieren los met de melk en het limoensap. Meng de bloem, bakpoeder, suiker, kokos en limoenrasp met een snuf zout in een andere kom. Giet er daarna het eimengsel en de gesmolten boter bij. Meng alles met een lepel snel tot een glad beslag en schep dit in het bakblik.

Bak het brood in 60 tot 70 minuten goudbruin en gaar. Test door met een satéprikker in het kokosbrood te prikken: als deze er schoon uitkomt, is het gaar. Zet het anders nog tien minuten terug. Laat het kokosbrood tien minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster. Snijd het brood in dikke plakken en serveer.

Sam de Voogt