CBS: Voor het eerst meer aardgas in- dan uitgevoerd

Dat is voornamelijk het gevolg van het opgelegde productieplafond voor Gronings aardgas.

Een meetlocatie waar de NAM de bodemdaling door de gaswinning kan meten. Foto Remko de Waal / ANP

Nederland heeft de afgelopen maanden meer aardgas in- dan uitgevoerd. Het is voor het eerst sinds het begin van de gaswinning in ons land dat over een periode van meerdere maanden sprake is van een invoeroverschot. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bovendien bereikte de omvang van de gasinvoer in september een record. Met meer dan 3,5 miljard kuub was die hoger dan ooit.

Gronings aardags

Sinds mei 2015 voert Nederland al meer gas in dan dat het uitvoert. Dat is voornamelijk het gevolg van het opgelegde productieplafond voor Gronings aardgas. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) schroefde vanwege de aardbevingsrisico’s de gasproductie eerder dit jaar terug, van 39,4 miljard naar 30 miljard kuub dit kalenderjaar.

Onlangs vernietigde de Raad van State dit besluit en oordeelde dat tot oktober volgend jaar slechts 27 miljard kuub mag worden gewonnen. Het kabinet beslist in december of de gaskraan in Groningen volgend jaar verder dicht gaat. In 2013 werd nog 53,9 miljard kubieke meter aan Gronings gas gewonnen.

Ook buiten Groningen wint Nederland aardgas, zoals op de Noordzee. Uit deze kleinere velden werd in 2014 24 miljard kuub gas gehaald.

Meer buitenlands gas voor huishoudens

Gas uit het buitenland werd voorheen vooral gebruikt voor elektriciteitscentrales en grote industriële bedrijven, maar wordt nu ook steeds meer gebruikt voor de verwarming van huishoudens en kleinere bedrijven. De hogere invoer komt voornamelijk door de stijging van gasimport uit Noorwegen.

De uitvoer daalde de laatste jaren al licht. Dat komt door het relatief warme weer en de hoge prijs vergeleken met andere energiedragers, aldus het CBS.

    • Menno Sedee