CBS: Vermogens voor het eerst sinds crisis stabiel

Tussen 2008 en 2013 daalde het vermogen van 47.000 naar 19.000, een daling van 60 procent.

Na jaren te dalen, bleef het vermogen in 2014 stabiel. Foto Lex van Lieshout / ANP

Het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens is voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis stabiel gebleven. Tussen 2008 en 2013 daalde dat van 47.000 naar 19.000, een daling van 60 procent. In 2014 bleef het vermogen op 19.000 euro, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Sinds 2008 ging het vermogen vooral omlaag doordat de waarden van woningen daalde. Maar ook afgezien van de woningwaarde bleef het vermogen in 2014 ten opzichte van een jaar eerder gelijk. Op 1 januari 2014 bedroeg de waarde van de woning gemiddeld 55 procent van de totale bezittingen.

Het CBS gebruikt hier niet het gemiddeld vermogen, omdat dan een klein aantal huishoudens met een zeer groot vermogen het beeld zou vertekenen. Het doorsnee vermogen wordt berekend door de bezittingen te verminderen met de schulden. Als alle vermogens van klein naar groot op een rij worden gezet, is het doorsnee vermogen gelijk aan het middelste vermogen, de mediaan.

In Laren de grootste vermogens

In de gemeente Laren bevinden zich de huishoudens met de grootste vermogens, met een doorsnee vermogen van 250.000 euro. In de top tien komen echter vooral Brabantse gemeentes voor, zoals Haaren, Oirschot, Sint Anthonis, Maasdonk, Alphen-Chaam, Reusel-De Mierden en Eersel. Daar wonen veel ouderen, die een hoog vermogen hebben opgebouwd.

Huishoudens in de grote steden, zoals Rotterdam, Den Haag en Amsterdam hebben relatief lage vermogens. Lelystad sluit met een vermogen van 1600 euro de rij.

Ook het aantal miljonairs is gestegen. In 2014 hadden 157.000 huishoudens een vermogen boven het miljoen, een jaar eerder waren dat er nog 151.000, aldus het CBS.

    • Menno Sedee