Britten gaan Syrië bombarderen

De erfenis van de Irakoorlog deed de Britten lang twijfelen over luchtaanvallen op IS.

Tegenstanders staan buiten bij de Houses of Parliament Foto Tim Ireland / AP

Na maanden aan de zijlijn te hebben gestaan, zullen ook de Britten nu Islamitische Staat (IS) in Syrië gaan bombarderen. Een meerderheid van het Lagerhuis schaarde zich woensdagavond, na een ruim tien uur durend debat, achter premier David Cameron.

Het Lagerhuis stemde met 397 voor, 223 tegen. Een kwart van de Labour-oppositie stemde mee met de regering. Britse Tornado’s zullen snel, wellicht al komende nacht, tot actie overgaan. De Britten vliegen al over Syrië, omdat ze IS in Irak sinds vorig jaar bombarderen.

Tot drie weken geleden was het niet zeker of Cameron gesteund zou worden. Het Britse Lagerhuis is sinds de inval in Irak in 2003 huiverig om bij een nieuwe oorlog betrokken te worden. Zeker een waarbij, zo viel gisteren aan beide zijden van het parlement te beluisteren, onduidelijk is of de Britse bijdrage wel iets zal uitmaken.

Bovendien moet worden vertrouwd op Syrische en Koerdische grondtroepen. Cameron herhaalde zijn controversiële bewering dat er 70.000 gematigde oppositiestrijders in Syrië zijn die de internationale coalitie zullen bijstaan:

“Niet ideaal, niet zo veel als we zouden willen, maar we kunnen met hen samenwerken.”

‘Zogenaamde bataljons’

Dat overtuigde niet iedereen. De voorzitter van de defensiecommissie, de Conservatief Julian Lewis, zei dat in plaats van “twijfelachtige dossiers” over massavernietigingswapens, zoals tijdens de Irak-oorlog, er nu “zogenaamde bataljons” werden opgevoerd. De meeste Lagerhuisleden bleken echter vatbaar voor het argument dat bondgenoot Frankrijk na ‘Parijs’ om hulp heeft gevraagd. “Ik denk niet dat de premier de meest effectieve pleidooi heeft gegeven. Maar als Frankrijk hulp heeft gevraagd, denk ik niet dat we nee kunnen zeggen”, verwoordde Yvette Cooper (Labour) dat gevoel.

In een parallel debat in het Hogerhuis zei oud-minister van Buitenlandse Zaken William Hague, nu Lord Hague, dat het “uitzonderlijk” zou zijn, en de Britten “een heel, heel overtuigende reden” zouden moeten hebben “niet met [Frankrijk en de VS] in deze crisis op te trekken, zeker omdat onze veiligheid ondeelbaar is van de hunne”.

Tegen bombardementen pleitte onder andere Labour-leider Jeremy Corbyn, een overtuigd pacifist. Hij sprak over een “slecht doordachte sprint naar een oorlog”, die volgens hem alleen maar was ingegeven omdat de steun van de Britse bevolking voor bombarderen afneemt. Maar hij sprak namens een minderheid.

De vijf toespraken die het debat weerspiegelen

1. Hilary Benn (Labour, schaduwminister van Buitenlandse Zaken) Een toespraak die het Lagerhuis deed applaudisseren, wat eigenlijk not done is. Benn sprak gepassioneerd vóór luchtaanvallen, en keerde zich daarmee rechtstreeks tegen beleid van zijn eigen partijleider:

2. Margaret Beckett (Labour, oud-minister Buitenlandse Zaken), steunt luchtaanvallen. Haar toespraak werd volgens Britse journalisten naar laatste twijfelaars gemaild:

3. Tom Tugendhat (Conservatief, oud-militair). Emotioneel betoog van iemand die Syrië kent, en waarschuwt voor “leunstoelgeneraals”:

Syria Debate from Noel Greaves-Lord on Vimeo.

4. Angus Robertson, fractievoorzitter van de Schotse nationalisten, twijfelt over de 70.000 gematigde oppositietroepen, die de internationale coalitie op de grond zouden moeten bijstaan:

5. Vader van het Huis (de nestor) Gerald Kaufman over “symboolpolitiek”:

Twitter avatar Channel4News Channel 4 News “I’m not interested in gesture politics”: Labour MP Sir Gerald Kaufman explains his opposition to Syrian air strikes
https://t.co/hsuUSjWJLx
    • Titia Ketelaar