Na 38 jaar moeder een zoon herenigd

Een voormalig politiek gevangene in Argentinië is na 38 jaar herenigd met haar in gevangenschap geboren zoon. Zoals met circa 500 kinderen is gebeurd tijdens de Vuile Oorlog (1976-1983), werd de baby meteen na de geboorte weggehaald en aan een gezin gegeven dat politiek gezien aan de kant van dictator Videla stond. Doorgaans werden de moeders vervolgens vermoord, maar Mario Brava’s moeder, van wie alleen de naam Sara bekend is, kwam vrij.

Via de DNA-databank van de Moeders van het Plaza de Mayo, de ‘Dwaze Moeders’, kwam Bravo achter de identiteit van zijn moeder. Die had in 2007 DNA afgegeven. „Mijn moeder leeft en dat is een wonder”, zei hij op een emotionele persconferentie in Buenos Aires. Bravo is de 119e baby die door de Dwaze Moeders is opgespoord en herenigd met een familielid. Hij is de eerste die zijn moeder terugkreeg. In de meeste gevallen zijn de ouders vermoord en worden grootouders met hun kleinkinderen herenigd.

Tegen een plaatselijk radiostation zei Bravo dat zijn moeder tegen haar omgeving altijd had gezwegen over zijn geboorte. Zij had hem bij hun eerste gesprek verteld dat zij bij de bevalling een zak over haar hoofd kreeg en alleen zijn gehuil hoorde.

De Argentijnse junta wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 30.000 mensen.