Als bedrijfsleider krijg ik 8,30 euro netto per uur

Kerensa van der Lans (21) is bedrijfsleider bij New York Pizza in Nieuw-Vennep. Twee dagen werkt ze in de zaak, verder doet ze de administratie en lost ze problemen op. Ze woont met haar broer bij haar ouders in Lisserbroek.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Mensen zijn vaak verbaasd als ze zien dat ik bedrijfsleider ben. Dan vragen ze naar de manager en dan zien ze mij, zo’n klein meisje. Maar ik heb me heel simpel omhooggewerkt, mijn baas was gewoon tevreden over me. Inmiddels ben ik twee jaar bedrijfsleider, vijf jaar geleden ben ik begonnen als medewerker en maakte de pizza’s. Binnen twee jaar werd ik ‘shiftleader’, dan gaf ik leiding op een bepaalde dag. Nu werk ik meestal twee dagen in de zaak, daarbuiten maak ik de roosters, houd ik functioneringsgesprekken en sollicitaties en los ik problemen op. Afgelopen maand heb ik veel extra gewerkt, dus was mijn inkomen hoger dan normaal.

„Ik vind dat ik voor het soort werk dat ik doe te weinig betaald krijg, maar ik denk niet dat er meer inzit. Toen ik bedrijfsleider werd kreeg ik 7 euro netto per uur, maar dat heb ik omhoog weten te krijgen naar 8,30 euro netto. Samen met een collega hadden we uitgezocht wat normale tarieven zijn. Als ik zonder opleiding achter de kassa in de Albert Heijn zou zitten, zou ik meer dan 7 euro verdienen, dus dat bedrag was niet reëel.

„Omdat ik nog niet weet hoe mijn werkschema er volgend jaar uitziet, ga ik niet weer om salarisverhoging vragen. Vanaf februari studeer ik af in communicatie aan de Haagse Hogeschool, dan wordt het wel pittig om daarnaast nog zoveel te werken. Aan de andere kant heb ik het geld wel nodig, waarschijnlijk ga ik in het weekend werken en doordeweeks studeren.”

UIT

‘Omdat ik nog bij mijn ouders woon, heb ik weinig vaste lasten. Ik betaal de kosten van mijn scooter en mijn mobiele telefoon. Als ik leuke dingen ga doen komt dat geld ook uit eigen zak. Ik ben bezig met het halen van mijn rijbewijs en dat heeft me al veel geld gekost. Toen ik achttien jaar werd, kreeg ik achttien rijlessen cadeau, maar de rest moet ik zelf betalen. Ik heb nu een pakket van veertig lessen plus rij-examen gekocht. Dat was best duur, maar ik heb er zelf voor gespaard.

„Mijn ouders vinden het belangrijk dat ik voor dat soort dingen geld opzij zet. Zo moet ik sinds dit jaar bijvoorbeeld mijn eigen zorgverzekering betalen. Omdat die rekening altijd aan het einde van de maand komt, moet ik zorgen dat er dan genoeg geld op mijn rekening staat.

„Toen ik nog wat jonger was, kon ik niet zo goed met geld omgaan. Ik ging vaak naar de bioscoop, uit eten, of kocht nieuwe kleren, dan kwam het vaak voor dat ik nauwelijks nog geld over had. Ik snap wel dat mijn vader wil dat ik beter met geld leer om te gaan.

„Kleren kopen doe ik nog steeds veel. Dan ga ik samen met vriendinnen naar Amsterdam, daar komen we graag in de Hennes & Mauritz of in winkels met tweedehands kleding zoals Zipper of Episode. Ik vind het leuk om op die manier een eigen kledingstijl te creëren. Soms koop ik ook kleding online, al met al koop ik eigenlijk elke week wel wat.”

    • Liza Titawano