Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Afzetprocedure tegen Braziliaanse president gestart

Dilma Rousseff wordt beschuldigd van het manipuleren van de overheidsfinanciën.

Tegen de Braziliaanse president Dilma Rousseff is een afzetprocedure gestart.
Tegen de Braziliaanse president Dilma Rousseff is een afzetprocedure gestart. Foto Fernando Bizerra Jr./EPA

De voorzitter van het Braziliaanse lagerhuis Eduardo Cunha heeft een motie van oppositiepartijen aangenomen waarmee een afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff in werking gezet kan worden, meldt persbureau Reuters woensdagavond. De partijen verwijten Rousseff dat ze heeft gelogen over de overheidsfinanciën ten behoeve van haar eigen herverkiezing.

De Braziliaanse Algemene Rekenkamer concludeerde in oktober na bestudering van de jaarrekening 2014 dat Rousseff heeft geprobeerd om met boekhoudkundige trucs financiële tekorten te verhullen. Volgens de oppositie probeerde de president met de fraude de economische situatie in het land positiever voor te schotelen om haar kans op een herverkiezing te vergroten.

Verloop procedure

Nu het verzoek van de oppositiepartijen is gehonoreerd, wordt er een speciaal comitè ingesteld met daarin vertegenwoordigers van alle in het parlement vertegenwoordigde partijen. Zij bestuderen het verzoek en vervolgens is er een tweederde meerderheid nodig in het Lagerhuis (342 stemmen) om de president gedurende te schorsen en de daadwerkelijke afzetprocedure in gang te zetten.

Vervolgens moet ook het Hogerhuis met een tweederde meerderheid stemmen (54 van de 81 politici) voor het afzetten van de president. Als dit gebeurt, neemt de vice-president tot de volgende verkiezingen de honneurs waar.

Rousseff won vorig jaar met een nipte meerderheid een tweede termijn. Sindsdien is ze in populariteit sterk gedaald door de economische crisis in het land en de grote smeergeldaffaire rond staatsoliebedrijf Petrobras. De afgelopen tijd werd bij demonstraties in verschillende Braziliaanse steden het aftreden van Rousseff geëist.