Advies: geef zwangere kinkhoestvaccinatie

Vaccinatie tijdens de zwangerschap is de meest effectieve en veilige manier om baby’s te beschermen tegen kinkhoest. Dat adviseert de Gezondheidsraad vandaag aan minister Schippers van Volksgezondheid. De raad stelt voor inenting in het laatste trimester van de zwanger aan te bieden aan alle zwangere vrouwen.

In oktober gaf Schippers de Gezondheidsraad opdracht onderzoek te doen naar een aanpassing van het vaccinatiebeleid op het gebied van kinkhoest. De ziekte is weliswaar zeldzaam, maar het aantal incidenten neemt niet af. Elke paar jaar is er weer een epidemie met meer dan honderd ziektegevallen onder zuigelingen.

Op dit moment worden kinderen voor het eerst ingeënt tegen kinkhoest als ze twee maanden oud zijn. Dat is in sommige gevallen te laat: juist pasgeborenen zijn kwetsbaar voor de ziekte. In de afgelopen tien jaar kregen 1.297 zuigelingen van vijf maanden en jonger kinkhoest. Bij een kwart van de baby’s treden complicaties op. Sinds 2005 zijn vier zuigelingen van jonger dan vijf maanden aan de ziekte overleden.

De Gezondheidsraad onderzocht zeven opties voor een aanvullende bescherming van jonge zuigelingen, waaronder toediening van antistoffen bij de geboorte en inenting van familieleden. Vaccinatie tijdens de zwangerschap bleek de enige maatregel die effectief en veilig was. De raad schat op basis van onderzoek in dat het aantal ziektegevallen met deze inenting zal dalen van 128 naar 26 per jaar.

Een onzekere factor zijn de vrouwen zelf, schrijft de raad. Het is moeilijk te voorspellen of zij van de vaccinatie gebruik zullen maken: in Nederland wil men zo min mogelijk medische interventies tijdens de zwangerschap.