600 mijl richting zekere executie

Hank Harris (Tim Roth) volgt als ATF-agent (alcohol, tabak, wapens) ene Arnulfo (Kristyan Ferrer), die vuurwapens voor een Mexicaans kartel over de grens smokkelt. De context is operatie Fast and Furious, een mislukte politieoperatie uit 2009 om inzicht te krijgen in de kartels door smokkel van zo’n 2.000 vuurwapens te monitoren. Na een mislukte arrestatie verbergt Arnulfo de bewusteloze agent in zijn auto en rijdt hem richting zekere executie in Mexico. De ervaren Hank heeft 600 mijl om in een intrigerende mix van roadmovie en thriller overwicht te krijgen op de jonge would-be gangster.

600 Miles komt uit de school van het Mexicaanse wonderkind Michel Franco, die debuterend regisseur Ripstein ook in contact bracht met acteur Tim Roth. Franco viel in Cannes eerder in de prijzen met kale, wrange scripts, zoals Después de Lucía in 2012. Levensechte films die hun personages schoksgewijs onthullen door lange, van de schouder gefilmde scènes en abrupte wendingen. Zo geeft 600 Miles ook heel weinig weg en dan opeens zoveel dat het even tijd kost om de implicaties te overdenken van dit droeve, onsentimentele verhaal over tandwieltjes in de drugsoorlog die meer weten dan goed voor ze is.

    • Coen van Zwol