Over de haag

De zonde van Arie Slob

Alom lof gisteren voor Arie Slob, de vertrekkende fractievoorzitter van de ChristenUnie. Tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer werd op traditionele wijze afscheid van hem genomen. Dat betekent: het voorlezen van de afscheidsbrief door voorzitter Anouchka van Miltenburg, gevolgd door een persoonlijk woordje. Van Miltenburg herinnerde eraan dat ze ooit eens met Slob op werkbezoek naar Canada was geweest en toen op een vrije dag samen met hem „in een plastic festivalregenpak” onder de Niagara-watervallen had gevaren. Leuke anekdote, maar had ze er nu echt bij moeten vertellen dat dit uitstapje op een zondag was geweest?

De oogst van Arie Slob

Ook Kamerleden kunnen niet meer zonder persoonlijke statistieken. De beste bron in Den Haag voor parlementaire activiteiten, het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) heeft bij Slobs vertrek zijn staat van dienst bekeken. In ruim veertien jaar Kamerlidlidmaatschap stelde Slob 160 vragen, diende 118 amendementen in waarvan 35 procent werd aangenomen en 230 moties waarvan bijna de helft (49 procent) een meerderheid kreeg. Conclusie van het Documentatiecentrum: „Gemiddeld was hij, gezien de omvang van zijn fractie, vrij succesvol als Kamerlid.”

Waar is Facebook Frans?

Lichte onrust onder de duizenden Facebook-vrienden van Frans Timmermans. Waar is Frans? De naar de Europese Commissie gepromoveerde PvdA-politicus deinst er doorgaans niet voor terug meer posts op een dag te plaatsen. Nu heerst er al sinds vorige week stilte. Nee, hoor niets aan de hand, laat zijn woordvoerder weten. Soms heeft hij het gewoon even te druk. Maar er zit een bericht met verwijzing naar een interview met tv-zender Limburg1 aan te komen. Daarin vertelt Timmermans dat zijn gezin van Heerlen naar Brussel is verhuisd om zich bij hem te voegen. Dat verklaart natuurlijk ook de stilte.

    • Mark Kranenburg