Zorgsector stuurt brandbrief over tarieven thuiszorg

Directe aanleiding is het dreigende massa-ontslag bij thuiszorginstelling TSN Thuiszorg.

Foto: Roos Koole / ANP

Meer dan vijftig organisaties uit de zorgsector hebben samen met brancheorganisaties BTN, Actiz en de ouderenbond ANBO een brandbrief geschreven aan Nederlandse gemeenten. De directe aanleiding van de brandbrief is het dreigende massa-ontslag bij TSN Thuiszorg.

In de brandbrief kaarten de zorgaanbieders de lage tarieven en het gebrek aan baanzekerheid aan voor hulpverleners.

“Velen van u gaan steevast voor de laagste prijs. Er is immers altijd wel een aanbieder in uw markt die het per uur goedkoper kan (…) Met jaarlijks nieuwe goedkope medewerkers, die met draaideurcontracten nooit een vaste baan zullen krijgen, is het makkelijk concurreren.”

Volgens zorgaanbieder Cordaan is het een “historische vergissing” dat de overheid bezuinigt op huishoudelijke hulp, terwijl ouderen volgens het huidige kabinetsbeleid tot op hogere leeftijd zelfstandig thuis moeten wonen. Woensdag vergadert de Tweede Kamer over de Wmo, de wet die de huishoudelijke hulp regelt.

Thuiszorgorganisatie TSN vroeg vorige week uitstel van betaling aan. De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland verkeert in grote financiële problemen, waardoor de 12.000 werknemers hun baan niet zeker zijn.

    • Sjoerd Klumpenaar