Zeldzaam lekkere, frisse Mozart-aria’s

Vier dochters woonden in het huis van kopiist en zanger Fridolin Weber toen Mozart er in 1777 aanklopte. Op de een werd hij verliefd, met de tweede trouwde hij, een derde was zijn eerste Koningin van de Nacht. De muziek die Mozart componeerde voor de Weber-zusjes werd door sopraan Sabine Devieilhe (pas te beluisteren bij DNO in Poulencs Dialogues) samengebracht. Het leidde tot een verslavend album waaraan bijna alles klopt: het concept is op papier al zinvol, maar Devieilhe wekt door haar frisse, braamloze, gracieuze en atletische geluid ook geloofwaardig de prille Weber-zusjes tot leven in een selectie aan veelal onbekende aria’s. Poëtisch en virtuoos is ‘Vorrei spiegarvi, oh Dio’ met zijn instrumentale vocale virtuositeit in smeltend duet met hobo. Ook ‘Der Hölle Rache’ ontbreekt niet; Devieilhe zing die trefzeker en helder, en relatief mild van toon. Ensemble Pygmalion onder Raphael Pichon begeleidt alles met een lekker stuwende puls en passionele, pittige tempi.

    • Mischa Spel