Yoga in Bethlehem

Handpalmen tegen elkaar, blik op oneindig. Als versteend staan de vrouwen tussen de bergen. ‘Innerlijke weerstand’, zo noemen ze de lessen van Hayat, die tevreden toekijkt. Hayat geeft yogales in Za’tara, een dorp aan de rand van Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever. Al ruim tien jaar legt de Jordaans-Texaanse fotojournaliste Tanya Habjouqa hier het dagelijks leven vast.

Begin dit jaar plaatste Habjouqa een berichtje op Kickstarter. De serie Occupied Pleasures, die ze tussen 2009 en 2013 maakte, moest gebundeld worden in een boek. Binnen één maand verzamelde Habjouqa 38.206 dollar (36.000 euro). En nu is het boek er.

De serie toont het dagelijks leven in bezet gebied van Palestina. Er zijn geen met stenen gooiende menigten, militaire operaties, verlaten fabrieken. „Occupied Pleasures is een zoektocht naar de manier waarop mensen omgaan met die dagelijkse absurditeiten”, legt Habjouqa op Kickstarter uit. „Het vermogen zelfs in zo’n situatie plezier te hebben, onderstreept de kracht van de mens en is de ultieme vorm van verzet.” Of, zoals Dr. Laleh Khalili, docent Midden-Oosten studies in het voorwoord schrijft: „We hebben plezier nodig om kleur aan onze gedachten te geven.”

En daarom zien we in Occupied Pleasures een gezin van zes picknicken uit de achterbak van hun auto, wordt er getrouwd, gebodybuild en gedanst en varen er twee studentes in een motorbootje voor de kust van Gaza. Een tochtje van tien minuten , maar voor de studentes tien minuten ultieme vrijheid. Bij alle foto’s staan Palestijnse gedichten en Arabische gezegdes. Zoals ‘tomorrow there will be apricots’, naast een foto van trouwlocatie ‘Bliss Life’. Morgen zijn er abrikozen. Wat zoiets betekent als ‘in je dromen’ of; morgen is er niets veranderd.

    • Astrid van Rooij