Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Sandra Klepper: Willem Holleeder bedreigde mijn kinderen

Volg hier de getuigenissen van Sonja Holleeder en Sandra Klepper in het Passageproces.

Foto Hollandse Hoogte

Ruim twaalf jaar had Sandra Klepper een relatie met Willem Holleeder. Na de eerste jaren werd dat steeds moeilijker, vertelde Sandra vanmiddag in haar getuigenis in het liquidatieproces Passage in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

Het beeld van Willem Holleeder veranderde definitief toen hij haar kinderen bedreigde in 2014.

“Hij was heel boos en hij zei dat hij mijn zoon lastig was. Je denkt toch niet dat ik hem groot laat worden. Dan laat ik hem leggen zoals ik Sam heb laten leggen. Het was toen alsof mijn hart op de grond viel.”

“Later bood Willem wel zijn excuses aan. Hij zei dat hij het niet zo bedoelde. Ik zag gewoon dat hij aan het liegen was.”

Astrid Holleeder bevestigde later dat het zo was, aldus Sandra. Vrij snel daarna zei ik tegen Willem dat ik niet meer verder kon met hem. “Of ik denk dat Holleeder mijn man dood heeft laten schieten? Nee, dat weet ik gewoon.”

‘Willem presenteerde zich als beschermheer’

De vriendschap tussen Sandra Klepper en Willem Holleeder gaat terug naar de periode na de moord op Sam Klepper in 2000. Sandra vertelde dat ze na de moord op Klepper bang was. “Willem presenteerde zich als beschermheer. Hij was aardig en charmant”, vertelde Sandra. “Hij deed alsof hij wilde helpen. Maar achteraf zie je dat hij mij alleen maar banger maakte, hij voedde die angst om er zelf beter van te worden.”

Willem Holleeder vertelde na de moord op Klepper aan Sandra dat er een Joegoslavische crimineel achter zat: Jotcha Josic. Dat draaide allemaal om een drugsruzie tussen Klepper en de Joegoslaaf. “Ik moest daar toen geld voor betalen”, aldus Sandra. “Ze zouden mijn kinderen doodschieten, zei Willem.” Sandra haalde geld op bij een bank in Liechtenstein. Het ging om miljoenen.”

De vriendschap tussen Sandra en Willem groeide uit tot een liefdesrelatie eind 2001, begin 2002. “In het begin was dat leuk en gezellig maar op een gegeven moment kom je erachter wat voor man het is. Dan kun je niet meer terug”, aldus Sandra.

Een gewone relatie was het niet. Willem sliep nooit op dezelfde plek. Hij had woningen in Amsterdam, Den Haag en Wassenaar. Ze vertelde dat Willem verschillende vriendinnen had. Iemand met wie Willem bijvoorbeeld uit eten ging met vastgoedhandelaren als Wim Endstra, Klaas Hummel en Erik de Vlieger. Holleeders zus Sonja vertelde eerder vandaag dat Willem zijn vrouwen in de gaten liet houden. “Willem vroeg mij om langs te gaan bij Sandra”, vertelde Sonja. “Gewoon om haar in te gaten te houden.”

‘Hij neemt iedereen z’n geld af’

Willem Holleeder, zo vertelde Sandra Klepper, probeert iedereen zijn geld af te nemen.

“Daar verdiende hij zijn brood mee denk ik, met mensen oplichten. Hij raakt bevriend met mensen, dan doet alles hij voor ze. En daarna gaat Willem zaken met ze doen. Dan hebben zij geen geld meer en hij wel. Zo is het gegaan met Wim Endstra.”

Onderzoeksjournalist Jan Meeus is in de rechtbank aanwezig en twittert over de getuigenissen:


Getuigenis Sonja Holleeder

Sonja Holleeder stond altijd ter beschikking van haar broer Willem. Hij bepaalde wat ze mocht doen, wie ze mocht spreken en wie vooral niet. Sonja deed zijn was, haalde zijn medicijnen en hield zijn vriendinnen in de gaten, vertelde in het gerechtshof.

Haar broer Willem Holleeder behandelde haar als een gehorige. “Je kon geen nee zeggen tegen Willem”, zei ze met een scherpe stem. Haar meest zwarte moment kwam op de dag dat haar man Cor van Hout werd doodgeschoten in 2003, volgens justitie en de zussen Holleeder in opdracht van Willem.

“Die middag lag hij bij mij thuis te huilen op de bank.” Maar ’s avonds moest Sonja samen met haar zus Astrid naar het Amsterdamse bos komen. Toen vertelde Willem dat hij de erfenis van Cor nodig had, vertelde ze met brekende stem. “Willem wilde de schutter betalen met het geld van Cor”, zei ze. Daarna begon ze te huilen.

De moord op Cor, jeugdvriend van Willem en mede-ontvoerder van Freddy Heineken, was voor Sonja de belangrijkste reden om te praten met de politie. Ze is nog altijd bang voor Willem, maar ze vindt dat ze het aan haar kinderen verplicht is om te getuigen tegen haar broer. “Zij hebben geen vader meer, en ik geen man. Dat is toch verschrikkelijk.”.

De terreur van haar broer heeft Sonja, de oudste van de twee zussen, diep geraakt. Ze vertelde dat ze bij een psychiater loopt sinds ze verklaringen heeft afgelegd bij de politie. De angst is nog altijd voelbaar, constateert de president van de het hof. Toch besloot u om gesprekken met Willem op te nemen? “Ja, ik vond dat heel eng. Ik was bang dat het zou uitlekken, maar erger kon het niet worden. Mijn broer is echt ziek. Hij is een psychopaat.”

Volgens Sonja ging hij ook na de moord op Cor door met moorden.

“Meneer Endstra, Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Het was hij of ik, zei Willem dan.”

Getuigenis Astrid Holleeder

Gisteren getuigde Astrid Holleeder in de liquidatezaak Passage over de relatie die haar broer Willem had met de hoofdverdachten Dino S., Jesse R. en de kroongetuigen Fred R. en Peter la S. Maar ze sprak vooral over Willem Holleeder zelf, de omgangsvormen in de familie en over hoe ze besloot om naar de politie te stappen en haar broer af te luisteren. Getuigen zonder opnamen was geen optie, zei ze:

„Dan zou het zijn woord tegen het mijne worden. En ik weet dat ik dat niet ga redden. Hij heeft zoveel overwicht en charisma. Als hij met u praat denkt u na vijf minuten: goh. Na tien minuten denkt u: hij heeft gelijk. En na een kwartier vindt u hem zielig.”

Lees ook: ‘Tering, ik ben 50 en nu zit ik hier zo’ over de getuigenis van Astrid Holleeder in het Passageproces
Wie vermoordde wie in de onderwereldoorlog waar Willem Holleeder volgens justitie een sleutelrol in speelde? Bekijk het in onze interactieve grafiek