Verstappen op drie na beste coureur volgens teambazen

De Nederlander, twaalfde in de WK-stand, maakte indruk met zijn twee vierde plaatsen in Hongarije en Texas.

Verstappen tijdens de grand prix van Abu Dhabi. Foto Srdjan Suki / EPA

Max Verstappen behoorde tijdens zijn eerste seizoen in de Formule 1 tot de beste coureurs op de grid. De 18-jarige coureur eindigt als vierde in een ranglijst die is opgesteld door de teambazen in de raceklasse. De beste coureur van het jaar was opnieuw Lewis Hamilton, zo schrijft het tijdschrift Britse Autosport dinsdag.

Verstappen maakte in zijn Toro Rosso indruk met twee vierde plaatsen, in Hongarije en Texas. Bovendien presteerde hij regelmatig beter dan zijn teamgenoot Carlos Sainz jr. In sommige races was hij zelfs beter dan de twee coureurs van het grotere Red Bull-team, Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat.

Lees ook het verhaal uit NRC over het debuutseizoen van Verstappen: Hoppa, weer één voorbij.

Net als voorgaande jaren is ook dit seizoen de wereldkampioen uitgeroepen tot de beste coureur van het jaar. Achter Lewis Hamilton eindigen Sebastian Vettel van Ferrari en Nico Rosberg op de tweede en derde plaats. Verstappens teamgenoot Sainz behoort volgens de teambazen niet tot de beste tien coureurs van het jaar.

In 19 wedstrijden reed Verstappen dit seizoen tien keer in de punten. Als zijn team Toro Rosso tijdens de eerste races niet met motorproblemen had gekampt, was dat waarschijnlijk nog vaker gebeurt. Slechts één Nederlander presteerde ooit beter dan de vierde plaatsen van Verstappen: zijn vader Jos werd in 1994 twee keer derde.

Verstappen werd dit seizoen geregeld besproken vanwege zijn inhaalacties. Die in de grand prix van België was waarschijnlijk het bijzonderst:

Uit de krant van zaterdag

Uit de krant van zaterdag

    • Joost Pijpker